728 x 90

Red Bull и Honda се пазарят за пари и мотори

    Въпрос на дни е раздялата на McLaren и Honda във Формула 1 да стане факт, като се очаква тази информация да бъде потвърдена преди Гран при на Сингапур на 17 септември. Ситуацията обаче е по-сложна, тъй като единствената алтернатива за McLaren са моторите на Renault, но от френската компания категорично заявиха, че нямат възможност да

    Въпрос на дни е раздялата на McLaren и Honda във Формула 1 да стане факт, като се очаква тази информация да бъде потвърдена преди Гран при на Сингапур на 17 септември.

    Ситуацията обаче е по-сложна, тъй като единствената алтернатива за McLaren са моторите на Renault, но от френската компания категорично заявиха, че нямат възможност да доставят двигатели на четвърти отбор.

    Което отново връща на масата за преговори Toro Rosso. Honda вече преговаря с Toro Rosso и Sauber, но и в двата случая се стигна до провал на разговорите. Сега обаче тимът от Фаенца може да бъде използван като разменна монета.

    Toro Rosso ще получава мотори от Honda, а McLaren ще заеме мястото му сред клиентите на Renault.

    В дългосрочен план това може да даде отличен резултат за Red Bull – когато в Honda оправят проблемите с двигателя и хибридните си системи, то Red Bull ще е с приоритет да е „заводският отбор” на японците и тогава в McLaren ще съжаляват за раздялата си с Honda. Ако това не се случи, за 2021 Red Bull ще може да се насочи към Porsche, като McLaren няма да разполага с тази опция.

    Основният проблем, който спъва преговорите между Toro Rosso и Honda са спонсорските пари, които трябва да дават японците на новия си партньор. Сега Honda доставя безплатно мотори на McLaren и осигурява около 100 милиона долара на сезона като спонсор. От Red Bull искат сходна сума и за Toro Rosso, но японците не са готови да плащат толкова на малкия италиански тим, затова и първия път преговорите се провалиха.

    Сега, за да се ускорят преговорите, в тях се включиха Рос Браун и ФИА чрез президента си Жан Тод, като това доведе до слухове, че McLaren също може да поеме част от финансирането на Toro Rosso, но това най-вероятно ще остане само спекулация.

    Добрата новина е, че тази история ще приключи скоро и това ще означава, че ще разберем дали Фернандо Алонсо ще остане в тима. Наскоро той заяви, че ще е лоялен към McLaren и даде да се разбере, че ако тимът се договори за мотори Renault, то той ще остане.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт