728 x 90

Фетел се пребори за първото място на старта в Сингапур

Фетел се пребори за първото място на старта в Сингапур

4-кратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел спечели най-оспорваната квалификационна битка този сезон и утре ще стартира от първа позиция в Гран при на Сингапур, 14-и кръг от първенството на планетата. Двамата пилоти на Red Bull Дениъл Рикардо и Макс Верстапен бяха сочени за фаворити за местата на първата редица, след като окупираха челото

4-кратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел спечели най-оспорваната квалификационна битка този сезон и утре ще стартира от първа позиция в Гран при на Сингапур, 14-и кръг от първенството на планетата.

Двамата пилоти на Red Bull Дениъл Рикардо и Макс Верстапен бяха сочени за фаворити за местата на първата редица, след като окупираха челото на класирането в свободните тренировки и началото на квалификацията. Но Фетел спечели 49-я си полпозишън във Формула , въпреки че закачи предпазната стена на излизане от един от завоите и завърши втората си бърза обиколка в третата част на сесията с аванс от 0,323 секунди пред Верстапен.

Макс записа второ време в първата си бърза обиколка в третата част, преди това беше най-бърз във втората част, но не успя да подобри постижението си при втория си опит в решителните минути на квалификацията.

Рикардо остана трети, след като подобри само с 0,022 секунди най-бързата си обиколка в третата част. Четвърти остана другият пилот на Ferrari Кими Райконен, който записа отличен първи сектор, но загуби време в другите два. Все пак финландецът обикновено завършваше в дъното на Топ 10 от началото на уикенда, така че сега постигна сериозен прогрес.

Двамата пилоти на Скудерията записваха времена с над 1 секунда на обиколка по-слаби от тези на най-бързите си съперници преди квалификацията, но се оказа, че това се дължи на използването на по-стари мотори за тренировките, като за битката за стартови позиции двамата получиха нови двигатели.

Лидерът в световния шампионат Люис Хамилтън остана едва пети, като британецът на няколко пъти се доближи до времената на съперниците си от Ferrari и Red Bull, но в последните обиколки така и не успя да ги атакува, а още с излизането си на пистата в третата част се оплака от липсата на сцепление от гумите.

До него на трета редица ще стартира съотборникът му Валтери Ботас, който остана шести, на почти 0,7 секунди от Хамилтън.

Битката във втората половина на Топ 10 беше спечелена от Нико Хюлкенберг с Renault, който утре тръгва 7-и, а зад него са двамата пилоти на McLaren – Фернандо Алонсо е осми, а Щофел Вандоорн – девети. Топ 10 затвори Карлос Сайнц с Toro Rosso.

Във втората десетка остана Джолиън Палмър с другата кола на Renault, който беше изместен от Алонсо във втората част на квалификацията, както и двамата пилоти на Williams Фелипе Маса и Ланс Строл, който записаха общо три удара в предпазните стени в бързите си обиколки.

 

Класиране в квалификацията за Гран при на Сингапур:

1. Себастиан Фетел, Ferrari   1.39,491 мин.

2. Макс Верстапен, Red Bull  +0,323 сек

3. Дениъл Рикардо, Red Bull +0,349 сек

4. Кими Райконен, Ferrari      +0,578 сек

5. Люис Хамилтън, Mercedes +0,635 сек

6. Валтери Ботас, Mercedes   +1,319 сек

7. Нико Хюлкенберг, Renault         +1,522 сек

8. Фернандо Алонсо, McLaren        +1,688 сек

9. Щофел Вандоорн, McLaren        +1,907 сек

10. Карлос Сайнц, Toro Rosso       +2,565 сек

11. Джолиън Палмър, Renault        +2,616 сек

12. Серхио Перес, Force India         +2,755 сек

13. Даниил Квят, Toro Rosso          +2,847 сек

14. Естебан Окон, Force India         +3,269 сек

15. Ромен Грожан, Haas        +4,392 сек

16. Кевин Магнусен, Haas     +4,265 сек

17. Фелипе Маса, Williams    +4,523 сек

18. Ланс Строл, Williams       +5,237 сек

19. Паскал Верлайн, Sauber  +5,568 сек

20. Маркус Ериксон, Sauber +6,079 сек

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт