728 x 90

Ferrari няма алтернатива на Формула 1

Ferrari няма алтернатива на Формула 1

Въпреки предупрежденията на бившия шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун, че заплахата за напускането на Ferrari трябва да бъде приемана насериозно, в действителност италианците ще загубят повече, ако решат да си тръгнат от световния шампионат. На практика, Ferrari няма алтернатива на Формула 1. Откакто е шеф на Черните кончета Серджо Маркионе за пръв път заплаши

Въпреки предупрежденията на бившия шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун, че заплахата за напускането на Ferrari трябва да бъде приемана насериозно, в действителност италианците ще загубят повече, ако решат да си тръгнат от световния шампионат.

На практика, Ferrari няма алтернатива на Формула 1. Откакто е шеф на Черните кончета Серджо Маркионе за пръв път заплаши да извади компанията от световния шампионат. Преди това са правили и Енцо Ферари и Лука ди Монтедземоло. Нито веднъж не се е случвало, а Ил Комендаторе винаги е твърдял, че състезанията изграждат мита, който помага да продажбите на червените спортни коли.

А заплахата от напускането на Скудерията се вади на бял свят винаги когато се зададат правила, които не са по вкуса на италианците. Както става сега с промените по двигателите, планирани за 2021 година.

Според германското списание auto motor und sport, Маркионе е изчислил, че компанията ще спести 400 милиона евро на година, ако не участва във Формула 1. Но също така Маркионе би трябвало да е наясно, че така Ferrari ще се превърне в един от многото производители на спортни автомобили и това няма как да не се отрази на цената на акциите на компанията. Както и на цената на цялата компания.

За разлика от Енцо Ферари, днес Маркионе няма алтернатива на Формула. Световният шампионат за издръжливост е бил по-голяма надпревара от Формула 1 през 60-те и 70-те години, но днес двата шампионата са несравними. Що се отнася до GT състезанията, там просто няма място за заводски отбори с размерите на Gestione Sportiva. Накратко, няма друг световен шампионат, който да може да се мери с Формула 1 като обхват на аудиторията и медийно покритие.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт