728 x 90

Хамилтън: Преасфалтирането на "Каталуня" беше безсмислено

Хамилтън: Преасфалтирането на "Каталуня" беше безсмислено

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън остро критикува собствениците на пистата „Каталуня” и организаторите на Гран при на Испания, които решиха да преасфалтират трасето преди началото на новия сезон. Британецът завърши последния ден от първата тестова сесия вчера с първо време, но дори това не промени отношението му към промените по пистата. „Не съм

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън остро критикува собствениците на пистата „Каталуня” и организаторите на Гран при на Испания, които решиха да преасфалтират трасето преди началото на новия сезон.

Британецът завърши последния ден от първата тестова сесия вчера с първо време, но дори това не промени отношението му към промените по пистата.

„Не съм сигурен защо изобщо са решили да преасфалтират пистата – коментира Хамилтън. – Според мен, това са били пари, изхарчени на вятъра. Колкото е по-стара настилката на всяка писта, толкова по-характерно става трасето. Като стане асфалтът по-гладък, пистата губи характера си, както стана с трасето в Барселона.”

Освен преасфалтирането, пистата „Каталуня” беше подложена и на други промени – заличаване на външния наклон на някои завои и нови по форма бордюри.

Според Хамилтън, това е направено, за да им е по-лесно на мотоциклетистите, които също имат състезания на това трасе.

„Вече много писти минаха през подобни промени – допълни британецът. – Мисля, че е свързано със стартовете от MotoGP или нещо подобно. Това е интересно противопоставяне: аз обичам MotoGP състезанията, но мотористите ни мразят, тъй като ние предпочитаме неравните писти. В същото време ние ги мразим, тъй като заради тях се появяват големите зони за сигурност и други такива промени.”

„Каталуня” стана поредното класическо трасе, получило нов асфалт и пакет други промени, заедно с „Хунгароринг” и „Интерлагос”, които също са част от календара във Формула 1.

Според Хамилтън, тези промени отнемат от характера на пистити.

„Винаги съм сравнявал пистите с къщи – образно обясни пилотът на Mercedes. – Ако си купиш нова къща, то тя няма да има характер, тъй като всичко е напълно ново. Ако си купиш стара къща, то тя винаги има история и характер. Същото нещо се случва и с една писта. Чисто новото трасе няма характер, няма история, няма ги великите пилоти, които също са карали тук.

„Предпочитам трасета, които са с малко по-стара настилка. Пилотите постоянно се оплакват от неравностите по пистата, но всеки един от нас трябва да намери начин да се справя с тях. Може да спреш малко извън идеалната траектория заради тях, може да спреш след тях или преди тях. Трябва колата ти да има малко по-различни настройки заради тези неравности. Но това се дължи на характера на пистата. Като се изравни трасето, това отнема от характера на пистата.

„Карането по писти с неравности, не само в зоните за спиране, е по-трудно, изисква повече умения. Колата става по-неспокойна, трябва да реагираш по-бързо, а на мен това ми харесва.

„Като има нов и гладък асфалт, пистата става много по-лесна. Сега карането на „Каталуня” е най-лесно от 10 години насам, откакто аз карам на това трасе.”

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт