728 x 90

Формула 1 създава шампионат с ретро болиди

    Собственикът на Формула 1 Liberty Media има планове максимално ефективно да използва историческото наследство на световния шампионат и да се възползва от нарастващия интерес на феновете в световен мащаб към ретро болидите и героите, които са ги карали преди десетилетия. Идеален пример за това се оказа демонстрацията в Монако, където на трасето излязоха двама бивши

    Собственикът на Формула 1 Liberty Media има планове максимално ефективно да използва историческото наследство на световния шампионат и да се възползва от нарастващия интерес на феновете в световен мащаб към ретро болидите и героите, които са ги карали преди десетилетия.

    Идеален пример за това се оказа демонстрацията в Монако, където на трасето излязоха двама бивши световни шампиони, баща и син Розберг – Кеке и Нико, които спечелиха титлите през 1982 и 2016.

    Анкета сред феновете обаче показва, че те се надяват да виждат повече класически машини, при това в състезателни условия.

    „Вече водим преговори за организирането на състезателна серия, която ще се казва Legends – обясни търговският директор на Формула 1 Шон Брачес. – Историята има много важна роля във Формула 1, а феновете обичат да гледат класическите болиди по трасетата.”

    Все още не е ясен форматът на състезанията в Legends, като не е потвърдено и че те ще са част от състезателните уикенди във Формула 1, но това е повече от логично.

    През 2005 и 2006 имаше опит за старт на състезания с ретро болиди – Grand Prix Masters, като се проведоха три старта: на „Киалами” в ЮАР, на „Лосаил” в Катар и на „Силвърстоун”. Две победе спечели световният шампион за 1992 година Найджъл Менсъл и една взе ЕдиЧийвър. Проблемът беше, че шампионатът остана извън Формула 1 и не беше част от състезателните уикенди, а и не получи достатъчно добро медийно покритие.

    За 2007 бяха планирани още три състезания, но промоутърът на шампионата GP Masters фалира и това сложи край на инициативата.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт