728 x 90

Доктор Марко: Не мога да разбера решението на Рикардо

Доктор Марко: Не мога да разбера решението на Рикардо

Моторспорт съветникът на Red Bull във Формула 1 доктор Хелмут Марко, който на практика ръководи двата тима на Дитрих Матешиц в световния шампионат, призна, че не разбира защо Дениъл Рикардо ще напусне бившите шампиони, за да отиде в заводския тим на Renault. Бившият пилот обаче обясни, че това решение на австралиеца слага край на една

Моторспорт съветникът на Red Bull във Формула 1 доктор Хелмут Марко, който на практика ръководи двата тима на Дитрих Матешиц в световния шампионат, призна, че не разбира защо Дениъл Рикардо ще напусне бившите шампиони, за да отиде в заводския тим на Renault. Бившият пилот обаче обясни, че това решение на австралиеца слага край на една „много странна ситуация” в тима.

До началото на лятната пауза във Формула 1 се очакваше, че Рикардо ще преподпише с Red Bull, въпреки че подновяването на договора му поне на два пъти беше отлагано от пилота, който последно беше казал, че до Гран при на Белгия този уикенд всичко ще е ясно. И в началото на лятната пауза стана ясно, че Дениъл отива в Renault след края на този сезон.

От Red Bull заявиха, че са изпълнили всички изисквания на Рикардо за бъдещия му нов договор, а от шефът на тима Кристиан Хорнър предположи, че Дениъл е решил да се махне защото се е уплашил, че ще трябва да е №2 на Макс Верстапен в отбора.

„Не разбирам решението на Дениъл – обясни доктор Марко пред австрийската тв Servus, която също е на Red Bull. – Цялата ситуация беше много странна.

„Преговорите с Рикардо бяха трудни, но в срядата преди Гран при на Австрия говорихме два часа и постигнахме съгласие. В хода на състезателния уикенд отново преговаряхме и предоговаряхме някои неща.

„В Унгария Дениъл каза на господин Матешиц и на мен, че е съгласен с всичко и ще подпише новия си договор по време на теста, който беше във вторника след състезанието в Будапеща. Но Дениъл не подписа.

„В четвъртъка Рикардо ми звънна и ми каза, че отива в Renault. Предполагам, че той не вярва в развитието на моторите на Honda или пък от Renault са му предложили много пари.”

Рикардо има две победи този сезон, а Renault все още няма подиум, като компанията се опитва да изгради наново тима, който пострада сериозно по времето, когато беше собственост на Жерар Лопес. От заводския тим на автомобилния гигант вече признаха, че са разочаровани от недостатъчния си прогрес през сезон 2018.

Според Марко на Рикардо „ще му е трудно да пие шампанско от обувката си след победа в близко бъдеще”, коментирайки шансовете на Renault.

„Като включим и времето, което Дениъл прекара в програмата за развитие на пилоти на Red Bull, той работи с нас от 10 години – допълни доктор Марко. – Той каза, че има нужда от промяна в обстановката. Това го разбирам, но е жалко, защото той е един от най-силните пилоти.

„Изпреварванията, които прави Дениъл са страхотни. Обикновено са изненадващи и понякога съперниците му не разбират какво точно се случва.”

Red Bull слага на мястото на Рикардо Пиер Гасли от Toro Rosso за следващия сезон, а доктор Марко обясни, че до началото на септември, когато е Гран при на Италия трябва да има яснота кой ще смени Гасли във втория тим на компанията. Освен това, доктор Марко веднага стартира с натиска върху Гасли.

„Това е едва втори сезон за Пиер във Формула 1, така че на него не му достига опит – обясни съветникът на Матешиц. – Но чистата му скорост, особено в квалификациите, е много близо до тази на Макс Верстапен. Това е една от силните му страни.

„Ние очакваме от Гасли до средата на следващия сезон за може пълноценно да замени Рикардо.”

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт