728 x 90

Хамилтън спечели квалификацията в дъжда на "Спа"

Хамилтън спечели квалификацията в дъжда на "Спа"

Световният шампион Люис Хамилтън с Световният шампион Люис Хамилтън с Mercedes спечели квалификацията за Гран при на Белгия на пистата „Спа” – първото състезание след лятната пауза във Формула 1, след като се справи в дъжда с атаката на Себастиан Фетел с Ferrari. Дъждът заваля при прибирането на пилотите към боксовете след края на втората

Световният шампион Люис Хамилтън с Световният шампион Люис Хамилтън с Mercedes спечели квалификацията за Гран при на Белгия на пистата „Спа” – първото състезание след лятната пауза във Формула 1, след като се справи в дъжда с атаката на Себастиан Фетел с Ferrari.

Дъждът заваля при прибирането на пилотите към боксовете след края на втората част на квалификацията, като малко по-късно имаше опити за бързи обиколки със сликовете, но в крайна сметка стана ясно, че битката за първото място на старта ще е с гуми интермедия.

Макс Верстапен с Red Bull и Кими Райконен с Ferrari успяха да оглавят класирането, но 3 минути преди края на сесията Фетел излезе начело с 2.02,466 минути.

Хамилтън излезе за кратко от трасето във втората си бърза обиколка в третата част на квалификацията, а Фетел подобри времето си до 2.01,188 минути.

И в последните бързи обиколки Хамилтън спечели полпозишъна с 1.58,179 минути, като времето му беше с 0,726 секунди по-добро от последния опит на Фетел.

Голямата изненада беше представянето на двамата пилоти на Force India Естебан Окон и Серхио Перес, които завършиха трети и четвърти в най-силната квалификация на отбора, който можеше и да не участва тук заради проблеми, свързани с продажбата му след фалита по-рано тази година.

Ромен Грожан с Haas и Кими Райконен заемат трета редица, а Топ 8 допълниха двамата пилоти на Red Bull Верстапен и Дениъл Рикардо.

Другият пилот на Mercedes Валтери Ботас и Нико Хюлкенберг ще стартират от дъното на стартовата решетка, след смяна на двигатели, турбини и други компоненти, като това стана ясно още в началото на уикенда на „Спа”.

 

Класиране в квалификацията за Гран при на Белгия на „Спа”:

1. Люис Хамилтън, Mercedes 1.58,179 мин.

2. Себастиан Фетел, Ferrari   +0,726 сек.

3. Естебан Окон, Force India  +3,672 сек

4. Серхио Перес, Force India +3,715 сек

5. Ромен Грожан, Haas +3,943 сек

6. Кими Райконен, Ferrari      +4,492 сек

7. Макс Верстапен, Red Bull  +4,590 сек

8. Дениъл Рикардо, Red Bull +4,760 сек

9. Кевин Магнусен, Haas       +6,754 сек

10. Пиер Гасли, Toro Rosso и др.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт