728 x 90

Райконен спечели квалификацията на "Монца"

    Кими Райконен с Ferrari зарадва тифозите с полпозишън за Гран при на Италия утре, след като спечели най-оспорваната квалификационна битка тази година срещу претендентите за световната титла Себастиан Фетер и Люис Хамилтън. Райконен влезе в квалификацията с малко по-слаби време от Фетел, но беше безгрешен в последните си два тура и взе първия си пол

    Кими Райконен с Ferrari зарадва тифозите с полпозишън за Гран при на Италия утре, след като спечели най-оспорваната квалификационна битка тази година срещу претендентите за световната титла Себастиан Фетер и Люис Хамилтън. Райконен влезе в квалификацията с малко по-слаби време от Фетел, но беше безгрешен в последните си два тура и взе първия си пол от Гран при на Монако миналата година, при това с най-бързата обиколка в историята на Формула 1 – 1.19,119 минути и средна скорост над 263,5 км/ч.

    Фетел сбърка на два пъти – един път на „Параболика” в първата си обиколка в Q3, а след това и на излизането от шикана „Роджа” и въпреки това подобри времето си в последния тур, но това се оказа недостатъчно, за да се справи с Райконен. Въпреки това Фетел ще стартира от първа редица, редом до Кими.

    Трети и четвърти останаха пилотите на Mercedes Хамилтън и Валтери Ботас, като само настоящият световен шампион беше близо до темпото на Ferrari. Фетел остана на 0,161 секунди от Кими, Хамилтън – на 0,175, а Ботас – на над половин секунда.

    Преди последната си бърза обиколка Фетел поиска още малко притискане на предницата чрез сваляне на предното крило за сметка на максималната скорост, а колата на Хамилтън беше с минимално аеродинамично притискане за повече скорост на правите. Но и в двата случая това се оказа недостатъчно в битката с финландеца.

    Макс Верстапен с Red Bull завърши пети, но на почти секунда и половина от Райконен, а съотборникът му Дениъл Рикардо завъртя само една обиколка, тъй като утре ще стартира от дъното на решетката заради наказания заради сменена задвижваща система.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт