728 x 90

Двойна победа за Mercedes в Япония

    Люис Хамилтън и Валтери Ботас донесоха двойна победа на Mercedes в Гран при на Япония днес, а след деветото си спечелено състезание този сезон британецът е на крачка от петата си световна титла. Съперникът на Хамилтън за титлата Себастиан Фетел с Ferrari завърши шести и разликата между двамата е вече 67 точки 4 състезания преди

    Люис Хамилтън и Валтери Ботас донесоха двойна победа на Mercedes в Гран при на Япония днес, а след деветото си спечелено състезание този сезон британецът е на крачка от петата си световна титла. Съперникът на Хамилтън за титлата Себастиан Фетел с Ferrari завърши шести и разликата между двамата е вече 67 точки 4 състезания преди края на сезона.

    Германецът изостана, след като се удари с Макс Верстапен и се завъртя, което го остави на дъното на колоната, но след това той успя да се върне в зоната на точките.

    Хамилтън може да си гарантира титлата още в Остин, стига да спечели с 8 точки повече от Фетел в Гран при на САЩ.

    Хамилтън поведе от полпозишън на старта и задържа Ботас зад себе си, а заради инцидент между Шарл Льоклер със Sauber и Кевин Магнусен с Haas пред колоната излезе кола на сигурността.

    Веднага след старта Фетел атакува от 8-ото място и прогресът му напред беше улеснен от контакта на Макс с Кими Райконен с другата кола на Ferrari. Холандецът блокира спирачките си на влизане в последния завой на първата обиколка, излезе извън трасето, мина през тревата и прескочи бордюра, като излезе на асфалта във втората част на шикана. Това доведе до лекия удар с колата на Райконен, който беше избутан навън докато се опитваше да изпревари пилота на Red Bull от външната страна.

    За този инцидент Макс получи 5 секунди наказание, а при подновяването на състезанието след прибирането на колата на сигурността той беше атакуван от Фетел на влизането в бързия ляв завой „Лъжицата”, но двамата се удариха и Себ се завъртя и остана в зоната за сигурност.

    Въпреки загубата на време и наказанието Верстапен запази третото място пред Райконен и в края дори се опита да притисне Ботас, който имаше проблеми с гумите.

    Пилотите на Mercedes обаче записаха втора поредна двойна победа, а подобно на миналата година Ferrari отново изпусна инициативата, като Фетел изостава все по-сериозно от Хамилтън.

    В края на състезанието Фетел се доближи на по-малко от 20 секунди зад Райконен, но във Ferrari решиха, че няма смисъл да нареждат на Кими да пусне Себ напред за 2 точки повече.

     

    Класиране в Гран при на Япония:

    1. Люис Хамилтън, Mercedes
    2. Валтери Ботас, Mercedes       +12,919 сек
    3. Макс Верстапен, Red Bull      +14,295 сек
    4. Дениъл Рикардо, Red Bull     +19,495 сек
    5. Кими Райконен, Ferrari          +50,998 сек
    6. Себастиан Фетел, Ferrari       +1.09,379 мин и др.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт