728 x 90

Хамилтън с десета победа, Mercedes взе и титлата при конструкторите

Хамилтън с десета победа, Mercedes взе и титлата при конструкторите

Петкратният световен шампион Люис Хамилтън спечели десетата си победа този сезон в Гран при на Бразилия, а тимът му Mercedes си гарантира и титлата при конструкторите този сезон. Хамилтън извади късмет, тъй като лидерът Макс Верстапен с Red Bull се удари с Естебан Окон с Force India, докато Окон опитваше да излезе от обиколката, с

Петкратният световен шампион Люис Хамилтън спечели десетата си победа този сезон в Гран при на Бразилия, а тимът му Mercedes си гарантира и титлата при конструкторите този сезон.

Хамилтън извади късмет, тъй като лидерът Макс Верстапен с Red Bull се удари с Естебан Окон с Force India, докато Окон опитваше да излезе от обиколката, с която беше затворен. Инцидентът стана малко след като Макс излезе начело, а преди това холандецът успя да изпревари последователно Фетел, Райконен, Ботас и Хамилтън, който стартира от полпозишън.

Стюардите наказаха Окон с 10 секунди престой в бокса, а завъртането на Макс и Естебан позволи на Хамилтън да си върне лидерството в състезанието.

Това е 50-ата победа на Люис в новата турбо ера във Формула 1, а тя осигури и петата поредна титла на Mercedes при конструкторите.

Заедно с Люис на подиума в Сао Пауло се качиха Верстапен и Кими Райконен с Ferrari, а Топ 6 допълниха Дениъл Рикардо, Валтери Ботас и Себастиан Фетел, който имаше сериозни проблеми с работата на гумите и направи повече от предвидените спирания в бокса.

Верстапен стартира пети, но бързо изпревари двамата пилоти на Ferrari в две последователни обиколки в атаката на завой №1. До десетата обиколка Макс беше догонил и Ботас, който прескочи Фетел на старта и изпревари и него в завой №1, след като финландецът не се защити по най-ефективния начин.

Спирането в бокса на Верстапен се оказа издърпано доста по-назад от това на Хамилтън, но той се върна на пистата зад Люис. С новите меки гуми обаче той го атакува в 40-ата обиколка и успя да го изпревари на старт-финалната права.

С оглед на това, че от бокса на Mercedes бяха решили да пазят мотора на Хамилтън, победата на Верстапен изглеждаше сигурна, поне до момента, в който той реши да не позволи на Окон да излезе от обиколката, с която беше затворен.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт