728 x 90

Хамилтън закри сезона с победа №11

Хамилтън закри сезона с победа №11

5-кратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън закри сезон 2018 с 11-ата си победа за годината, като беше начело от старта до финала на Гран при на Абу Даби. Британецът заложи на по-различна стратегия в сравнение с другите пилоти в челото и още в 7-ата обиколка от общо 55 и смени своите ултрамеки сликове,

5-кратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън закри сезон 2018 с 11-ата си победа за годината, като беше начело от старта до финала на Гран при на Абу Даби.

Британецът заложи на по-различна стратегия в сравнение с другите пилоти в челото и още в 7-ата обиколка от общо 55 и смени своите ултрамеки сликове, с които стартира, със супермеките, с които кара до финала и контролира темпото на цялата колона.

Втори и трети завършиха Себастиан Фетел с Ferrari и Макс Верстапен с Red Bull.

Състезанието беше маркирано от зрелищна катастрофа между Нико Хюлкенберг и Ромен Грожан, които се удариха в завой №9 в първата обиколка, след което колата на германеца направи две странични превъртания и се стовари с колелата нагоре върху предпазната стена. Нико беше невредим, но се уплаши от това, че колата му се подпали веднага, след като се приземи, а заради коланите и системата Halo той не можеше да излезе. Стюардите определиха случката като състезателен инцидент и нямаше наказани.

Ботас спря за нови гуми в 16 обиколка, един тур зад Фетел в битката за място в челото, а двамата пилоти на Red Bull получиха предупреждения за работата на двигателите им, но след това се оказа, че няма проблем. Рикардо спря чак в 33-ата обиколка и също получи супермеки сликове, с които не успя да догони Верстапен, който завърши 3-и.

Големите губещи в битката в челото се оказаха финландците Кими Райконен и Валтери Ботас, като последният световен шампион на Ferrari отпадна заради повреда, а Ботас имаше проблеми с втория си комплект гуми и спря още веднъж в бокса преди финала, но не успя да се отлепи от 5-ото място.

Най-напред от пилотите извън Топ 3 отборите завърши Карлос Сайнц с Renault, а в последния си старт във Формула 1 Фернандо Алонсо финишира 11-и.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт