728 x 90

Фетел: През 2018 не се представих по най-добрия начин

    4-кратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел и този сезон загуби битката за титлата срещу Люис Хамилтън и Mercedes за титлата. Въпреки силното начало на сезона за него и Ferrari. Фетел беше начело в класирането след първите 10 състезания, но през втората половина на годината спечели само 1 победа в 9 старта и изостана.

    4-кратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел и този сезон загуби битката за титлата срещу Люис Хамилтън и Mercedes за титлата. Въпреки силното начало на сезона за него и Ferrari.

    Фетел беше начело в класирането след първите 10 състезания, но през втората половина на годината спечели само 1 победа в 9 старта и изостана.

    Германецът спечели последната си световна титла през 2013 с автомобила на Red Bull, а в края на 2014 премина във Ferrari, като оттогава насам неуспешно преследва петата си титла.

    Този сезон Себ допусна някои твърде големи грешки, които му донесоха остри критики – от отпадането в Германия, където излетя от трасето до завъртанията след ранни контакти с други коли в Италия, Япония и САЩ.

    „Естествено, с оглед на изминалия сезон, нямам проблем да вдигна ръка и да си призная грешките – обясни Фетел. – Като знам колко бързо може да се объркат нещата във Формула 1, то определено трябва да преосмисля някои неща, но има и други фактори, заради които не би трябвало да се заравяме твърде много в това къде какво се обърка.

    „Мисля, че знам какво трябва да направя, но със сигурност, през този сезон не се представих по най-добрия начин. Преди съм бил на по-високо ниво, винаги първо гледам собственото ми представяне.”

    Фетел спечели пет състезания срещу 11 за Хамилтън, но грешките на Себ не бяха единствената причина инициативата да премине трайно у Mercedes.

    Четири от шестте победи на Ferrari тази година дойдоха в първите 10 старта за сезона, но тимът се провали на „Монца”, въпреки че Кими Райконен и Фетел стартираха от първа редица. Там Фетел удари Хамилтън в първата обиколка и се завъртя, а освен това в началото на втората половина на сезона посоката на развитие на колата на Скудерията се оказа сбъркана.

    „В края на година направихме крачка назад по отношение развитието на колата и това ни позволи отново да сме конкурентни, но мисля, че сме наясно къде какво се обърка”, допълни Фетел.

    Германецът допълни, че смъртта на Серджо Маркионе също е имала роля за влошаването на представянето на Ferrari, а статистически 2018 е най-добрият сезон на Скудерията от 2008 насам, като към това трябва да се прибави и едното състезание, което този сезон спечели Кими.

    Фетел допълни, че в крайна сметка доброто представяне на тимът не трябва да се обезценява.

    „Имаше много състезания, в които успяхме да извадим всичко от колата и смятам, че и аз направих всичко, на което бях способен – обясни бившият шампион. – Смятам, че вече е време да приключим тази тема, но сега ще анализираме всичко, което се случи. Не мисля, че се налагат някакви много сериозни промени, но мога да се адаптирам към промените и да съм по-силен догодина.”

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт