728 x 90

Ще има ли нов формат на състезателните уикенди във Формула 1?

Ще има ли нов формат на състезателните уикенди във Формула 1?

Нов формат на състезателните уикенди във Формула 1 ще обсъждат представители на отборите в световния шампионат на среща със собствениците на спорта Liberty Media другата седмица в Лондон. Сега форматът на уикенда е две тренировки по 90 минути в петък, една тренировка от 60 минути в събота, едночасова квалификация в събота следобед и състезание с

Нов формат на състезателните уикенди във Формула 1 ще обсъждат представители на отборите в световния шампионат на среща със собствениците на спорта Liberty Media другата седмица в Лондон. Сега форматът на уикенда е две тренировки по 90 минути в петък, една тренировка от 60 минути в събота, едночасова квалификация в събота следобед и състезание с продължителност 2 часа в неделя. Последната сериозна промяна във формата дойде преди години, когато беше премахната последната тренировка в неделя сутрин.

Желанието на Liberty Media е да се съкратят сериозно свободните тренировки, за да станат състезанията по-трудни и по-непредсказуеми. Отделно от това се планират и ограничения по отношение на използването на диностендовете и работата на пилотите на симулатора, както и сериозно да се намалят часовете, в които отборите имат право да работят по колите в рамките на състезателния уикенд.

Сред предложенията на Liberty влиза и промяна в системата на точкуване във Формула 1, като се предвижда от 2020 година точки да взимат първите 15 на финала, а не първите 10 както е сега. Има вариант точки да получават и всички 20 пилоти. За това предложение Liberty Media няма нужда от подкрепата на отборите, тъй като може да го прекара до 31 април тази година с 70% от гласовете в комисията за Формула 1.

Другата важна тема на сбирката в четвъртък ще са и първите правила, които ще залегнат в новия технически регламент на Формула 1, който трябва да влезе в сила за сезон 2021 година.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт