728 x 90

Две трасета се борят за Гран при на Холандия

Две трасета се борят за Гран при на Холандия

Две са трасетата, които имат реален шанс да приемат Гран при на Холандия – едно от най-чаканите състезания в близкото бъдеще на Формула 1. Liberty Media вече обяви, че планира да използва максимално популярността на Макс Верстапен, който година след година си изгражда все по-голяма армия фенове, която го следва на все повече състезания. Сега

Две са трасетата, които имат реален шанс да приемат Гран при на Холандия – едно от най-чаканите състезания в близкото бъдеще на Формула 1. Liberty Media вече обяви, че планира да използва максимално популярността на Макс Верстапен, който година след година си изгражда все по-голяма армия фенове, която го следва на все повече състезания.

Сега за надпреварата в Холандия се борят пистите „Зандвоорт” и „Ассен”, а холандското подразделение на тв канала RTL внесе още яснота в битката между тях. Според журналистите на RTL, изпълнителният директор на Формула 1 Чейс Кери е написал писмо до собствениците на „Зандвоорт”, в което се казва, че ако пистата няма договор за организиране на старт от шампионата до 31 март, то Liberty Media ще избере „Ассен”.

В същото време обаче Лий Ван Дам, който води кандидатурата на „Ассен” обяви, че това не е вярно и допълни, че миналата седмица холандците са преговаряли с Liberty Media. Според него, ако американците нямат интерес състезанието да е на „Ассен”, те са щели да го кажат.

Факт е, че „Ассен” има предимство, тъй като организаторите там са готови да поемат напълно финансирането на бъдещото състезание, докато от „Зандвоорт” поискаха помощ от 5 милиона евро от холандското правителство, но получиха отказ. Министърът на спорта на Холандия Бруно Бруинс обясни, че правителството не е готово да харчи пари на данъкоплатците за състезание от Формула 1.

„В случая става въпрос за търговско спортно събитие, правата, за което се държат от американска компания – обясни Бруинс. – Така че не се налага правителството да харчи пари. Такъв разход би бил неоправдан.”

Според Бруинс, Liberty Media вече е постигнала договореност със „Зандвоорт” и договорът ще е за 3 години, като първото състезание ще е през 2020 година. Интерес към състезанието има основният спонсор на Формула 1 Heineken, а Бруинс уточни, че правителството ще помогне по други начини, тъй като Гран при на Холандия е хубава инициатива, но трябва да има подходящ бизнес модел.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт