728 x 90

Продава се шампионски болид на Найджъл Менсъл

    Едно от шампионските шасита на Найджъл Менсъл от сезон 1992, когато той и Williams доминираха във Формула 1, излиза на търг през лятото. Британския лъв се състезава с FW14B през 92-а по пътя към единствената си световна титла във Формула 1. Става въпрос за шаси с номер 08, с което Менсъл е участвал в 7

    Едно от шампионските шасита на Найджъл Менсъл от сезон 1992, когато той и Williams доминираха във Формула 1, излиза на търг през лятото. Британския лъв се състезава с FW14B през 92-а по пътя към единствената си световна титла във Формула 1.

    Става въпрос за шаси с номер 08, с което Менсъл е участвал в 7 състезания от общо 16 през годината и има 5 победи с него. В още 6 състезания от сезон 1992 зад волана на №08 е бил другият пилот на Williams Рикардо Патрезе.

    FW14B има активно окачване и е смятан за един от най-успешните болиди в историята на Формула 1, като негов главен дизайнер е Ейдриън Нюи, който постига първите си големи успехи в световния шампионат точно в тима на сър Франк.

    Аукционът се организира от Bonhams и ще се проведе в рамките на Фестивала на скоростта в Гуудууд. Болидът е в прекрасно състояние, като първо е била част от музейната експозиция на Williams, а след това е била продадена на частен колекционер.

    Автомобилът съвсем наскоро е участвал в тестове, където е била проверена работата на атмосферния V10 мотор на Renault и на активното окачване.

    От Bonhams не се ангажираха с прогноза за цената на Williams-а от 1992 година.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт