728 x 90

Вместо старт от Формула 1 Мексико ще финансира железница

Вместо старт от Формула 1 Мексико ще финансира железница

Президентът на Мексико обяви, че стартът от Формула 1 в Мексико Сити не трябва да получава държавно финансиране, а новината идва в момента, в който състезанието се бори да остане в календара на световния шампионат. Мексико се върна във Формула 1 през 2015 година и оттогава насам организаторите на състезанието неизменно печелят наградата за „най-добър

Президентът на Мексико обяви, че стартът от Формула 1 в Мексико Сити не трябва да получава държавно финансиране, а новината идва в момента, в който състезанието се бори да остане в календара на световния шампионат.

Мексико се върна във Формула 1 през 2015 година и оттогава насам организаторите на състезанието неизменно печелят наградата за „най-добър промоутър”.

Според вестник The Financial Times държавното финансиране на Гран при на Мексико е от порядъка на 20 милиона долара на старт, а договорът за домакинство на Формула 1 изтича в края на 2019.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обаче обяви, че тези пари ще бъдат инвестирани в новия жп проект с дължина над 1500 километра, наречен „Влакът на маите”, който ще свърже древния град Паленке с курорта Канкун.

Вчера президентът заяви, че не знае какъв е точно договорът с Формула 1, но уточни, че ако няма подписан нов контракт, Мексико няма да може да си позволи да го сключи. Той обяви, че парите от Фонда за развитие на туризма в Мексико ще се използват само за новия железопътен проект и все пак каза, че страната ще продължава да подкрепя спортни проекти, но без „излишества и загуба на пари”.

Организаторите на Гран при на Мексико изчислиха, че състезанието миналата година е имало икономически ефект, равняващ се на 1,3 милиарда долара, а надпреварата на „Ерманос Родригес” всяка година е пред пълни трибуни.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт