728 x 90

McLaren може да напусне Формула 1

McLaren може да напусне Формула 1

Един от най-успешните тимове в историята на Формула 1 – McLaren, може да напусне световния шампионат, ако промените за сезон 2021 не гарантират по-добро бъдеще за спорта. Това обяви шефът на McLaren Зак Браун. Преди година новият собственик на Формула 1 Liberty Media оповести, че планира сериозни промени от сезон 2021, които включват както нови

Един от най-успешните тимове в историята на Формула 1 – McLaren, може да напусне световния шампионат, ако промените за сезон 2021 не гарантират по-добро бъдеще за спорта. Това обяви шефът на McLaren Зак Браун.

Преди година новият собственик на Формула 1 Liberty Media оповести, че планира сериозни промени от сезон 2021, които включват както нови технически правила, така и ново разпределение на приходите, таван на бюджетите и изравняване на силите и възможностите на отборите. За утре е планирана среща на Liberty Media с ФИА и 10-те обора от Формула 1 в Лондон, на която ще бъдат представени плановете за промените.

Юни е крайният срок за приемането на тези промени, което означава, че ако от Liberty искат да постигнат реален ефект с тях за 2021, то ще трябва да се действа много бързо.

McLaren е №2 в историята на Формула 1, както по отношение на сезоните, прекарани в шампионата, така и в класацията за успехи, но това бързо да приключи, предупреди Браун, който досега твърдо подкрепя позицията на Liberty Media за промени.

„За McLaren промените трябва да отговарят на две условия: участието ни във Формула 1 да има финансов смисъл и да имаме възможност да се състезаваме с другите отбори честно и при изравнени възможности – обясни Браун. – Ако това не се случи, то ние сериозно ще преразгледаме участието си във Формула 1. Ако нищо не се промени, няма смисъл да оставаме в спорта.

„Тук не става въпрос за някаква тактика за преговори, всичко е по-просто, ако условията не са достатъчно добри, ще преразгледаме участието си.”

Браун е на мнение, че разпределението на приходите от търговските приходи на Формула 1 между отборите трябва да се промени. Сега заради историческия си принос към спорта различни бонуси ежегодно получават Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren и Renault.

„Разпределението на приходите трябва да е по-балансирано, да е ориентирано спрямо представянето на отборите в шампионата – допълни Браун. – Историческите постижения трябва да имат по-мака тежест. Всички ние сме съгласни с това, че Ferrari е най-голямото име във Формула 1 и това трябва да бъде възнаградено, но не на нивото, както се случва днес, както и тези пари не би трябвало да могат да се използват в спорта.

„С изравняването на финансовите възможности на отборите, трябва да се ускори и засили конкуренцията между тях.”

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт