728 x 90

Ди Монтедземоло: Сена искаше да стане шампион с Ferrari

Ди Монтедземоло: Сена искаше да стане шампион с Ferrari

Бившият президент на Ferrari Лука ди Монтедземоло развива интересна медийна активност в последните седмици. Първо изтече информация от срещата му с Бърни Екълстоун, Тото Волф и Лорънс Строл в Гщаадт, за която Бърни обяви, че е бил обсъждан шампионат, алтернативен на Формула 1, а след това италианецът говори за 5-годишния период, в който Фернандо Алонсо

Бившият президент на Ferrari Лука ди Монтедземоло развива интересна медийна активност в последните седмици. Първо изтече информация от срещата му с Бърни Екълстоун, Тото Волф и Лорънс Строл в Гщаадт, за която Бърни обяви, че е бил обсъждан шампионат, алтернативен на Формула 1, а след това италианецът говори за 5-годишния период, в който Фернандо Алонсо безуспешно преследва третата си световна титла във Формула 1 с италианците.

Сега дойде ред на още една, при това много интересна тема – отношенията на легендата Айртон Сена с Ferrari. Бразилецът загина на 1 май 1994 година с кола на Williams на „Имола”, а постигна най-големите си успехи в края на 80-те и началото на 90-те с McLaren – 3 световни титли.

Ди Монтедземоло и преди е повдигал темата за разговорите със Сена, но този път осигури повече подробности пред официалния сайт на Формула 1.

„В срядата преди Гран при на Сан Марино през 1994 година бях поканил Айртон в дома ми в Болоня, на половин час от „Имола” – разказа Ди Монтедземоло. – Айртон пристигна към 19 часа, вечеряхме заедно, след това той се върна на „Имола”.

„Тогава му казах, че искам да намерим начин, за да подпишем договор с него след края на сезон 1994. Айртон беше обвързан с Williams, но ми каза, че ако има възможност да кара за Ferrari, то той ще се възползва от нея. Сена допълни, че заедно с юристите проучва възможностите да премине при нас през 1995 година. В краен случай, Айртон беше готов да дойде в Маранело и през 1996.

„Айртон ми каза: „Искам да завърша кариерата си във Ferrari и искам да стана шампион с Ferrari.”

Четири дни след срещата си с Ди Монтедземоло Айртон Сена загина на „Имола”, а за сезон 1996 в тима пристигна Михаел Шумахер, който по-късно спечели пет поредни световни титли с Черните кончета.

Ди Монтедземоло беше попитан и дали Скудерията би могла да постигне най-големите си успехи във Формула 1 без Михаел Шумахер.

„Не мисля – отговори 71-годишният Лука. – Уверен съм, че с който и да е друг пилот Ferrari нямаше да постигне толкова големи успехи. Дори и през 2002, когато си осигурихме титлата още на „Маникур” през лятото.

„През 2002 година колата ни беше толкова добра, че всеки пилот можеше да стане световен шампион с нея. Но за да стигнем до това ниво имахме нужда от Михаел Шумахер. Затова и отговорът ми е такъв: Щеше да ни е много трудно да постигнем тези успехи без Михаел.”

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт