728 x 90

Хонда влиза във WTCC с европейския Civic (+видео)

    Honda обяви, че Honda Civic ще се състезава от тази година в световния шампионат за туристически автомобили на ФИА (WTCC). Honda CEO Таканобу Ито сподели: „Взехме решение да влезем в WTCC с европейския Civic. Ние ще разработим изцяло нов двигател за този проект и всички сме развълнувани от това ново предизвикателство.”За целта Honda ще си

    Honda обяви, че Honda Civic ще се състезава от тази година в световния шампионат за туристически автомобили на ФИА (WTCC). Honda CEO Таканобу Ито сподели: „Взехме решение да влезем в WTCC с европейския Civic. Ние ще разработим изцяло нов двигател за този проект и всички сме развълнувани от това ново предизвикателство.”
    За целта Honda ще си партнира с Mugen и J.A.S. Motorsport. Mugen ще произвежда по поръчка състезателния двигател, разработен от Honda R&D, и ще го поддържа във всяко състезание заедно с отбора. J.A.S. Motorsport ще разработи състезателната кола, като вземе за база новия Honda Civic 5 врати, който се произвежда в Суиндън. Състезателният двигател ще бъде бензинов с обем 1.6 л, 4-цилиндров с директно впръскване и турбо, разработен по правилата на ФИА за Super 2000.
    Амбициите на Honda са да участва в WTCC през този сезон в няколко кръга. Сега се водят преговори с ФИА тези състезания да бъдат в Япония на 21 октомври на пистата Сузука, собственост на Honda, а след това да се стартира в Китай и Макао. Първият пълен сезон с два автомобила на Honda с мениджмънт на J.A.S. Motorsport ще бъде през 2013 г. Състезанията винаги са били в „ДНК”-то на Honda. През 50-те години на миналия век Honda за първи път участва в състезанията на остров Ман, а после през 60-те влезе и във Формула 1. Шампионатът на ФИА WTCC е следващата стъпка на Honda в световните шампионати в моторспорта и е идеална платформа да демонстрира пред феновете си състезателния дух на компанията.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт