728 x 90

Възстановиха последния картинг на Айртон Сена

Възстановиха последния картинг на Айртон Сена

Картингът, с който легендата Айртон Сена е участвал в последното си състезание в тази категория преди да се прехвърли при автомобилните пилоти, е напълно възстановен, съобщи новият му собственик. Картът беше купен на търг през януари от шефа на най-голямата агенция, занимаваща се със спортен маркетинг Just Marketing International Зак Браун. Сена се е състезавал

Картингът, с който легендата Айртон Сена е участвал в последното си състезание в тази категория преди да се прехвърли при автомобилните пилоти, е напълно възстановен, съобщи новият му собственик.

Картът беше купен на търг през януари от шефа на най-голямата агенция, занимаваща се със спортен маркетинг Just Marketing International Зак Браун.

Сена се е състезавал с този карт през 1981 година, двигателят е работил едва два часа по време на състезателния уикенд в Парма, Италия, а след края на състезанието машината е била прибрана от представители на компанията DAP, която е конструирала картинга.

От DAP са конструирали този карт специално за Сена, който е една от най-големите звезди в световния картинг в началото на 80-те години, но така и не успява да спечели световната титла.

Реставрацията на карта е отнела 6 месеца, а миналата седмица машината отново излезе на пистата – на пистата „Лид” я кара 49-годишният Ричард Дин.

„Историята на рамата и мотора е много интересна – разказа Дин. – Първоначално тази машина е създадена за световния шампион Тери Фулъртън, а след това е разглобена и сглобена отново, но с някои промени по конструкцията, за да отговаря по-добре на стила на пилотиране на Айртон Сена.

„Дълги години след това картът не е поддържан и се наложи да свършим доста работа, но почти всичко по него е отново оригинално.”

Картингът на Сена влиза в колекцията United Autosports в Лийдс, за която Дин заяви, че разполага с „екземпляри, които на секундата могат да излязат на пистата, това е основното ни правило, това вече важи и за карта на Сена.”

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт