728 x 90

Audi напуска Льо Ман заради Формула Е

Audi напуска Льо Ман заради Формула Е

Слуховете за това, че Audi ще напусне световния шампионат за издръжливост и „24 часа на Льо Ман” в края на сезона се оказаха истина. Компанията изтегля заводския си тим в клас LMP1 и вместо това ще насочи усилията си към световния шампионат за електрически болиди, където работи с тима на Abt. Също така Audi запазва

Слуховете за това, че Audi ще напусне световния шампионат за издръжливост и „24 часа на Льо Ман” в края на сезона се оказаха истина. Компанията изтегля заводския си тим в клас LMP1 и вместо това ще насочи усилията си към световния шампионат за електрически болиди, където работи с тима на Abt.

Също така Audi запазва и присъствието си в германския пистов шампионат за туристически автомобили DTM, но догодина ще участва с по-малък брой коли.

Все още не се знае дали Audi ще продължи да подкрепя тима на звездата от DTM Матиас Екстрьом в световния шампионат по раликрос.

След 18 години в Льо Ман и 13 победи в легендарната надпревара, Audi си тръгва като първата компания, спечелила състезанието с дизелов прототип и оставя щафетата на Porsche – друга марка от империята на VW Group, която победи в последните две години в това надбегване.

Слуховете, че Audi ще напусне световния шампионат се появиха по време на „6 часа на Фуджи”, но се очакваше, че компанията ще участва и догодина в WEC и ще си тръгне в края на 2017 година.

Audi дебютира при прототипите в Льо Ман през 1999 година с R8R и R8C, а от 2000 година R8 се наложи като най-силната кола в LMP1 с три поредни победи. През 2003 година победата в Льо Ман беше за Bentley – друга марка от семейството на VW Group, а след това Audi поднови победната си серия и през 2006 компанията стана първата в света, спечелила на „Сарт” с дизелов прототип – R10 TDI.

След още три победи, дойде още едно прекъсване – през 2009 първото място в Льо Ман взе Peugeot със своя дизелов прототип, но после Audi триумфира от 2010 до 2014 с R15 plus и различните варианти на R18. Но от 2014 година насам Audi няма победа в Льо Ман, тъй като в последните две години победите взе Porsche.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт