728 x 90

Формула Е: Бърд тръгна с победа, дисквалификация за Абт

Формула Е: Бърд тръгна с победа, дисквалификация за Абт

Четвъртият сезон в световния шампионат за електрически болиди Формула Е стартира през уикенда с две много интересни надпревари по улиците на Хонг Конг. В събота Сам Бърд (DS Virgin) стана първия победител за сезона, след като изпревари стартиралия от първа позиция Жан-Ерик Верн (Techeetah), а в неделя гръмна и първият скандал в шампионата. Даниел Абт

Четвъртият сезон в световния шампионат за електрически болиди Формула Е стартира през уикенда с две много интересни надпревари по улиците на Хонг Конг. В събота Сам Бърд (DS Virgin) стана първия победител за сезона, след като изпревари стартиралия от първа позиция Жан-Ерик Верн (Techeetah), а в неделя гръмна и първият скандал в шампионата.

Даниел Абт (Audi Sport) спечели първата си победа навръх 25-я си рожден ден, след като се възползва от завъртанията на пилотите пред него – първо Феликс Розенквист (Mahindra) сбърка на първия завой след старта, а в последната обиколка грешка допусна и дебютантът Едоардо Мортара (Venturi). След техническия преглед след финала обаче Абт беше дисквалифициран и победата беше присъдена на Розенквист, който беше успял да се върне на втора позиция в края на състезанието.

Наказанието дойде, след като стана ясно, че баркодовете на инверторите и моторите в болида на Абт не отговарят на тези, които са вписани в техническия паспорт на колата e-tron FE04 на тима.

Първоначално от Audi обявиха, че ще обжалват санкцията на Абт, след това обаче тимът се отказа от това си решение.

Новият шеф на тима Алън Макниш обясни, че Абт не е получил предимство от смяната на компонентите и допълни, че е станала „административна грешка”, след което се извини на пилота.

Сезон 4 е последният от развитието на Формула Е преди голямата промяна, предвидена за сезон 2018-2019, когато ще се появят новите болиди, както и новите батерии, с които колите ще изкарват от старта до финала без да се налага смяната им.

Новият сезон започна шокиращо зле за фаворитите от началото на надпреварата – шампионите в последните две години Себастиен Буеми (e.dams Renault) и Лукас ди Граси (Audi Sport). Швейцарецът взе една точка след наказанието на Абт като мина от 11-о на 10-о място, а Ди Граси започна защитата на титлата си без нито една точка в Хонг Конг.

Сезон 4 във Формула Е продължава на 13 януари със състезанието в Маракеш.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт