728 x 90

Бърд наказан, Мортара спечели старт №50 във Формула Е

    Едуардо Мортара (Venturi) спечели 50-я старт в историята на Формула Е в Хонконг, след като завършилият първи Сам Бърд (Envision) беше наказан няколко часа след финала и раздаването на наградите на подиума. До сложната ситуация се стигна след контакт в последната обиколка на изпъстреното с инциденти състезание по улиците на Хонконг, когато Бърд удари отзад

    Едуардо Мортара (Venturi) спечели 50-я старт в историята на Формула Е в Хонконг, след като завършилият първи Сам Бърд (Envision) беше наказан няколко часа след финала и раздаването на наградите на подиума.

    До сложната ситуация се стигна след контакт в последната обиколка на изпъстреното с инциденти състезание по улиците на Хонконг, когато Бърд удари отзад водача Андре Лотерер (Techeetah) и от това се спука задна дясна гума на колата на германеца. Ударът стана във втория завой на последната обиколка и Лотерер, който има три победи в Льо Ман бързо изостана и дори не успя да завърши в Топ 10.

    Веднага след финала Бърд заяви, че съжалява за удара, но го определи като състезателен инцидент, а двамата преди това се удариха леко още няколко пъти в битката в лидерството.

    Стюардите добавиха 5 секунди към времето на Бърд на финала, но тяхното решение също подлежи на обжалване, а дотогава Мортара остава като петият пилот, спечелил победа в петте старта от началото на петия сезон във Формула Е.

    След наказанието на Бърд втори е вече Лукас ди Граси (Audi), а трети – съотборникът на Бърд Робин Фрийнс.

    Сам беше класиран 6-и в състезанието в Хонконг, тъй като разликите на финала бяха много малки заради последната кола на сигурността, която се прибра 2 обиколки преди финала и колоната нямаше как да се разкъса.

    Въпреки наказанието Бърд остава начело в класирането след първите 5 старта, но само с 1 точка аванс пред досегашния лидер Жером д’Амброзио (Mahindra), който отпадна в Хонконг.

    Лотерер обаче не споделя мнението на Бърд за инцидента и нарече атаката му „отвратителен ход”.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт