728 x 90

Победителят от последните две години пропуска старта в Шумен

Победителят от последните две години пропуска старта в Шумен

Победителят в последните две издания на планинското състезание „Мемориал Валерий Великов” Христо Манолов няма да стартира в юбилейното 20-о издание на надпреварата този уикенд. Информацията е на bgnrc.info, като сайтът цитира пилотът, който обяснява, че лекарска забрана заради стара травма, активирала се през зимата го спира от старт в домашната му надпревара. С планинското състезание

Победителят в последните две издания на планинското състезание „Мемориал Валерий Великов” Христо Манолов няма да стартира в юбилейното 20-о издание на надпреварата този уикенд. Информацията е на bgnrc.info, като сайтът цитира пилотът, който обяснява, че лекарска забрана заради стара травма, активирала се през зимата го спира от старт в домашната му надпревара.

С планинското състезание „Мемориал Валерий Великов” стартира сезона на скоростните автомобилни надпревари у нас за новия сезон.

85 пилоти подадоха заявки за юбилейния старт, което създаде приятни проблеми на организаторите – в сервизния парк няма достатъчно място за всички участници и те ще трябва да стартират през 30 секунди по трасето, за да имат шанс зрителите да изгледат тренировките и състезателните маншове по светло.

Състезанието се организира от АСК „Стари Столици” и Община Шумен и е проведено за първи път на 21 март 1992 година, а от 1995 е кръг от националния пистов шампионат.

Феновете ще могат да гледат изключително силни пилоти: носителят на Международната купа на ФИА в планинските състезания за 2014 Николай Златков (Audi Quattro S1), националният шампион за миналата година Юлиян Телийски (Mitsubishi Lancer Evo), бившият шампион на планинско Любен Каменов (Mitsubishi Lancer Evo) и др.

За тази година организаторите са добавили изкуствен шикан преди първия обратен ляв завой след старта, а дължината на трасето е 3,350 км.

В Шумен ще дебютират и новите класове в планинския шампионат, а организаторът е предвидил и warm up сесия в неделя преди състезателните маншове.

Състезанието се организира в памет на шуменския автомобилен пилот Валерий Великов, починал на 16 декември 1991 година. Великов има 4 национални рали титли: през 1984, 1987, 1988 и 1990 година, а през 1988 е шампион и на планинско.

Снимки: Мартин Нацев

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт