728 x 90

От АРТ Рейсинг си търсят правата

От АРТ Рейсинг си търсят правата

Екипажите на варненския клуб АРТ Рейсинг Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов и Боян Безус/Димо Бозуков са подали жалба да управителния съвет на БФАС заради опорочаването на техническия преглед на автомобила на Пламен Стайков след финала на рали „Сливен”, кръг от националния шампионат и кръг от Европейския рали трофей (ERT). Информацията е на racepool.info. Представителите на тима обясниха

Екипажите на варненския клуб АРТ Рейсинг Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов и Боян Безус/Димо Бозуков са подали жалба да управителния съвет на БФАС заради опорочаването на техническия преглед на автомобила на Пламен Стайков след финала на рали „Сливен”, кръг от националния шампионат и кръг от Европейския рали трофей (ERT). Информацията е на racepool.info.

Представителите на тима обясниха пред медиите, че искат да изнесат истината, за да се избегнат спекулации и да не се нагнетява обстановката в българския автомобилен спорт след разправиите на рали „Сливен”.

Там Стайков беше неколкократно обвиняван, че кара фалшив автомобил, но след контестацията на АРТ Рейсинг се оказа, че колата му отговаря на техническите правила. Или поне така изглеждаше в часовете след финала. Сега картинката е по-различна.

В жалбата си до УС на БФАС от АРТ Рейсинг иска справедливост за две нарушения, допуснати по време на рали „Сливен” от спортните комисари и от Стоян Радев, председателят на рали комисията към БФАС, който е бил сред спортните комисари на състезанието.

Първото нарушение е свързано със стеснителното тълкуване на разпоредбите, как се протестират компонентите и от затова контестацията срещу турбото, биелите и буталата остава само турбото, а общата сума, внесена от АРТ Рейсинг за протеста е 6000 лева.

Второто нарушение обаче е доста по-съществено и ако се докаже, то опорочава техническия преглед на колата на Стайков. Според член 36 на Наредбата на БФАС за тази година отборът, подал контестацията, има право на свой представител на въпросния преглед. На Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов това им е било отказано от Радев.

Затова и тимът е подал жалба пред УС на БФАС, с която иска връщането на парите, дадени за контестацията, както и отговорните за скандала да бъдат санкционирани.

Сега предстои да видим как ще реагира федерацията, както и дали Трибуналът на БФАС ще се самосезира за поредния сложен казус, в който се вижда, че явно правилата не се прилагат справедливо и за всички.

От АРТ Рейсинг изрично подчертаха, че изнасянето на тези факти пред медиите не цели да опетни имиджа на Пламен Стайков, но дискусията им с него тепърва ще продължи защото точно от него Атанасов закупи колата, с която през 2016 година не постигна очакваните резултати. И в която е открил нехомологирани части, които са му дали повод да подаде контестация срещу Стайков със съмнението, че подобни компоненти има и в неговия автомобил.

Снимка: LAP.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт