728 x 90

30 заявки за "България", ралито се връща в Албена

30 екипажа са подали заявки за 49-ото издание на рали „България”, което ще се проведе този уикенд, потвърдиха спортният директор на състезанието Александър Ковачев и председателят на УС на БФАС Владимир Илиев пред медиите вчера. Броени дни преди началото му се оказа, че подготовката на ралито е много закъсняла и то дори за няколко дни

30 екипажа са подали заявки за 49-ото издание на рали „България”, което ще се проведе този уикенд, потвърдиха спортният директор на състезанието Александър Ковачев и председателят на УС на БФАС Владимир Илиев пред медиите вчера. Броени дни преди началото му се оказа, че подготовката на ралито е много закъсняла и то дори за няколко дни загуби статута си на кръг от европейския рали трофей (ERT), но след това си върна мястото в континенталната верига.

Стартът на състезанието ще е в петък на марината във Варна, а по-късно на фарове ще се кара и суперспециален етап по алеите на курорта Албена.

Рали „България” затваря рали сезона у нас, който тази година се оказа неочаквано къс, а петте ралита бяха подредени крайно неудачно и нагъсто.

Лидерът в националния шампионат Мирослав Ангелов (Skoda Fabia R5) пропусна да спечели титлата, тъй като катастрофира в Сърбия, но колата му е напълно възстановена за най-голямото състезание у нас.

Както за него, така и за водачът в група Е Калин Бенчев (Subaru Impreza) е достатъчно да стигне до финала в зоната на точките, за да си гарантира титлата за сезон 2018. Бенчев също има три победи и едно отпадане, но в рали „Сливен”

Феновете ще могат да гледат в хода на състезанието и двама от българските пилоти, които са го печелили – Димитър Илиев и Крум Дончев. Този път двамата двукратни победители ще стартират в един екипаж и уговорката е да се редуват на пилотското и навигаторското място.

Съботният ден ще срещне участниците с култовата 7-километрова отсечка „Аладжа манастир“, след което са наред най-дългите спецетапи „Дюлино” и „Козичино” с дължина съответно 26,32 и 26,19 км. Следобед, Рали „България” рестартира с второ минаване на „Аладжа”, последвано от етапа „Аврен”, където ще е и 3-километровата макадамова отсечка. Тук ще е втората изключително зрелищна точка, тъй като 15,5-километровият спецетап също ще се кара два пъти, но при второто минаване ще е на фарове.

В неделя, 14 октомври, екипажите ще се изправят пред две последователни минавания на етапите „ Бялата вода” и „Виница”. Именно второто минаване на “Виница” ще е и т.нар. „пауър стейдж” или премиум етап, който ще носи допълнителни точки за годишното класиране.

А на откриването в петък зрителите ще могат да се срещнат и с около 40 дрифт автомобили и техните пилоти, тъй като през уикенда Варна е домакин и на финалния кръг от българския дрифт шампионат.

Заявките за 49-ото рали "България" може да видите тук

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт