728 x 90

AutoClubTV: Един учебен час видео за 40-годишнината на BMW M1

    BMW M1 е спортен автомобил, който БМВ произвежда в периода от 1978 до 1981 година. Като цяло са изработени 456 екземпляра. Малко преди това италианският производител на суперколи Ламборгини сключва договор с BMW за производство на състезателни автомобили в достатъчно количество за хомологация. Обаче възниква конфликт, който подбужда немците да правят такава машина сами. BMW

    BMW M1 е спортен автомобил, който БМВ произвежда в периода от 1978 до 1981 година. Като цяло са изработени 456 екземпляра. Малко преди това италианският производител на суперколи Ламборгини сключва договор с BMW за производство на състезателни автомобили в достатъчно количество за хомологация.

    Обаче възниква конфликт, който подбужда немците да правят такава машина сами. BMW M1 е бил единственият автомобил със среден по мощ мотор за масово производство на баварците.

    Турбираните пистови версии са били способни да произвеждат мощ около 850 к.с. (634 кВт). През 1979 г. шефът на подразделението на автомобилен спорт Йохен Неерпаш създава марковия шампионат M1 – веригата състезания Procar BMW M1, която е спомагателна за пилотите от Формула 1.

    Серията съществува два сезона – през 1979 г. победител е Ники Лауда, а Нелсон Пике е най-добър през 1980 година. Магията на BMW M1 изкушава дори авангарден художник като Анди Уорхол, който упражнява таланта си върху него като създава прочутия си Art Car.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт