728 x 90

След 65 г. възкресяват революционен автодизайн на Джо Понти

През септември на изложението Grand Basel за колекционерски автомобили ще се състои публичната премиера на макет, създаден по концепция на италианския промишлен дизайнер Джо Понти. Преди 65 г. тази визия е била определена като прекалено радикална и колата до последно е съществувала само във вид на модел с мащаб 1:10. Проектът The Automobile by Ponti

През септември на изложението Grand Basel за колекционерски автомобили ще се състои публичната премиера на макет, създаден по концепция на италианския промишлен дизайнер Джо Понти. Преди 65 г. тази визия е била определена като прекалено радикална и колата до последно е съществувала само във вид на модел с мащаб 1:10.

Проектът The Automobile by Ponti Project се ръководи от Роберто Джолито, ръководител на подразделението FCA Heritage. Макетът на машината е създаден в съответствие със спецификациите, изложени в оригиналните рисунки на Понти.

Концепцията с име Diamond Line е била предложена от Понти през 1953 година. Тя е своеобразна реакция на тогавашните "раздути" машини с малки прозорци и тъмни салони. Основа за дизайна е капковата форма, която във финалния си вариант се превръща в ъгловата, ромбоидна структура.

Използвайки архитектурните принципи, Понти е нарисувал кола с масивно остъкляване, просторен салон и голям багажник. Дизайнът е планиран за Alfa Romeo 1900, но стилистиката не е одобрена и след двайсетина години само отделни елементи са намерили място в серийни образци.

Понти е известен с още една своя работа, свързана с автомобилите – първият италиански небостъргач "Кулата Пирели". Зданието е високо 126 м и съвместен проект с Пиер Луиджи Нерви. За построяването му са отишли повече от 60 тона бетон.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт