728 x 90

Дванайсет цилиндъра и 1500 к.с. под капака на BMW Z4

    На изложението SEMA е представено BMW Z4 с компресорен V12 двигател на Mercedes, за който се твърди, че развива 1500 к.с. Компанията Gooichi Motors от Флорида е оборудвала BMW Z4 с V12 двигател от Mercedes. Преработеният автомобил е показан на изложението SEMA в Лас Вегас (5–8 ноември 2023 г.). Z4 е от серията E89, произвеждана

    На изложението SEMA е представено BMW Z4 с компресорен V12 двигател на Mercedes, за който се твърди, че развива 1500 к.с.

    Компанията Gooichi Motors от Флорида е оборудвала BMW Z4 с V12 двигател от Mercedes. Преработеният автомобил е показан на изложението SEMA в Лас Вегас (5–8 ноември 2023 г.). Z4 е от серията E89, произвеждана от 2009 до 2016 г., а V12 на Mercedes е от серията двигатели M 120, които слизаха от производствената линия от 1991 до 1998 г.

    Този 6,0-литров агрегат осигурява задвижването на модела W 140/C 140, а по-късно и на серията SL R 129. В по-мощна форма е използван и в Pagani Zonda, Mercedes CLK GTR и Lotec Sirius – в Sirius дори е куплиран с два турбокомпресора K27. В конверсията на Z4 двигателят също е с принудително пълнене.


    V12 с компресорно пълнене

    За да повиши мощността му, Gooichi Motors комбинира V12 на Mercedes с компресор Procharger Stage 3 F1x. Въпреки че окончателните данни за техническите характеристики все още не са налични, тунерите са изявили намерения да постигнат мощност от 1500 к.с.

    Силовият агрегат е комбиниран със секвенциална предавателна кутия HGT Precision на новозеландските специалисти в областта на трансмисиите Humbel Gear Technology. В качеството на изпускателна уредба е монтирана система със специални спортни изпускателни колектори от нидерландската специализирана фирма Celeritech.


    Пневматична система за повдигане

    Gooichi Motors все още не са публикували списък с пълните спецификации. Първите снимки обаче вече показват спирачки от калифорнийските специалисти Wilwood Engineering, джанти Toyo с централно заключване, пневматична система за повдигане, състезателни седалки Momo и персонализирани фарове, както и специално оформени задни светлини. Боята в сребрист цвят е специална смес за Gooichi Z4 на The Spray Source от американския щат Западна Вирджиния. Автомобилът ще бъде сертифициран за движение по пътищата на САЩ.

    Накратко: На тазгодишното изложение SEMA в Лас Вегас Gooichi Motors представя една от най-безумните до момента конверсии на BMW Z4: под дългия капак на баварския роудстър тунерите от Флорида монтират V12 мотор на Mercedes. Благодарение на компресорното пълнене 6,0-литровият V12 ще генерира 1500 к.с. – специалистите все още работят по фините настройки. Автомобилът е оборудван и с пневматична система за повдигане, позната от моторните спортове – но предстои да бъде одобрен за употреба по пътната мрежа в САЩ.


    Снимки: Gooichi Motors
    Източник: ams.bg

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт