728 x 90

SARTRE на Волво стигна финалната права (видео)

    Volvo Trucks, съвместно с Volvo Car Corporation, обявиха, че SARTRE project (Safe Road Trains for the Environment, Безопасни автовлакове за околната среда) е вече на финалната права. Това става ясно, след демонстрационен тест на възможностите на технологията. В провеждането му участват камион, следван в колона от три коли, които се управляват изцяло самостоятелн със скорост

    Volvo Trucks, съвместно с Volvo Car Corporation, обявиха, че SARTRE project (Safe Road Trains for the Environment, Безопасни автовлакове за околната среда) е вече на финалната права. Това става ясно, след демонстрационен тест на възможностите на технологията. В провеждането му участват камион, следван в колона от три коли, които се управляват изцяло самостоятелн със скорост до 90 км/ч – ката при това разликата между две превозни средства не надвишава 6 метра.
    В проекта SARTRE участват общо 7 европейски партньора. Самият той се явява уникален по своя характер в частта технологични решения, прилагани на шосета и аутобани с различна интензивност на движението. В най-близко време се планира на законодателно равнище да се закрепи терминологията за този вид автовлакове с автономен, полуавтономен и ръчен режим, и да се хармонизира на глобално европейско ниво. Едно от предимствата на подобен вид автовлакове, движещи се по SARTRE, е намаляване на екологичното въздействие на автомобилния транспорт върху околната среда, доколкото машините ще бъдат разположени относително близко една до друг – нещо, което на свой ред ще намали въздушното съпротивление при движение и като следствие ще намали разхода на гориво. Освен това, такъв тип движение ще позволи на по-голям брой превозни средства да се придвижват по пътищата.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт