728 x 90

ИКЕМ преговаря с BYD за електрически автобуси

    На 27.08.2012 г. по покана на Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) на работно посещение  в България бе г-н Янгпинг Чен, генерален мениджър за Европа на китайската компания Build Your Dreams (BYD). Янгпинг Чен е доктор е по икономически науки от университета Еразмус  в Ротердам. Компанията  BYD e базирана в Китай. Тя е ексклузивен доставчик за Nokia,

    На 27.08.2012 г. по покана на Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) на работно посещение  в България бе г-н Янгпинг Чен, генерален мениджър за Европа на китайската компания Build Your Dreams (BYD). Янгпинг Чен е доктор е по икономически науки от университета Еразмус  в Ротердам. Компанията  BYD e базирана в Китай. Тя е ексклузивен доставчик за Nokia, Motorola, Samsung и държи половината от световния пазар на батерии за мобилни телефони. Магнатът Уорън Бъфет притежава дял в нея и инвестира в разработките на компанията. BYD произвежда и електромобили и електрически автобуси.
    Целта на посещението бе  да се обмени информация между ИКЕМ и BYD относно потенциала на  България за въвеждане в експлоатация на електрически автобуси и електромобили. Интересът на китайската компания се насочва към европейските пазари в страни като Великобритания, Холандия, Швейцария, Унгария и други. Проведени бяха работни срещи с членове на Управителния съвет на клъстера и експерти. Бе направена оценка на постигнатото от Индустриален клъстер „Електромобили“ в сферата на електрическата мобилност в България. Разисквани бяха възможностите за съвместен бизнес и потенциала на българския пазар за внедряване на високотехнологичните превозни средства.
    По покана на кмета на община Божурище, г-н Аспарух Аспарухов, Г-н Чен и представители на ИКЕМ посетиха общината. Кметът представи постигнатите успехи  в подобряването на местната инфраструктура и плановете за изграждане в Божурище на технологичен парк. Бе декларирана готовност за партньорство, както от страна на община Божурище, така и от  „Регионално сдружение на общини ЦЕНТЪР“.
    Работна среща бе проведена и с изпълнителния директор на  „Столичен Автотранспорт“ АД, г-н Слав Монов. На срещата бе обменена информация за капацитета на градския транспорт в столицата и възможностите за оптимизиране на разходите ПРИ  използването на електрически автобуси. На база на предоставените цифри ще се подготви бизнес модел за въвеждане на тестова линия с електрическите возила.
    Предварителните разчети показват, че с въвеждане в експлоатация на един електрически автобус, икономията от експлоатацията му ще изплати превозното средство за срок от 4-5 години. Пълната експлоатация на електробусите на BYD без замяна на батериите е за срок от 10 години. Това означава, че повече от 5 години автобусът ще се движи, без да се заплаща за зареждане с газ или с течни горива. Много силен е и екологичният ефект предвид на това, че енергията за задвижване е електрическа.
    Акционерното дружество на клъстера, ИКЕМ АД, вече създаде българска зарядна колонка за електромобили, която е в изпитателен период и процедура за CE сертификат. Клъстерът работи активно за осъществяване на основната си цел – „Електрическата мобилност в България – с българско участие.“

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт