728 x 90

SARTRE от Волво на финалната права (+видео)

    – Volvo камион управлява дистанционно автовлак от пет превозни средства – Wireless конвоят повишава сигурността на пътя, пести гориво и вредни емисии Volvo Trucks показа успешна разработка на автовлак, в който камион-водач управлява с безжична технология няколко превозни средства след себе си, докато шофьорите им си почиват, четат или дори гледат телевизия. Технологията бе демонстрирана

    – Volvo камион управлява дистанционно автовлак от пет превозни средства
    – Wireless конвоят повишава сигурността на пътя, пести гориво и вредни емисии

    Volvo Trucks показа успешна разработка на автовлак, в който камион-водач управлява с безжична технология няколко превозни средства след себе си, докато шофьорите им си почиват, четат или дори гледат телевизия. Технологията бе демонстрирана в заключителната фаза на финансирания от Европейския съюз проект SARTRE (Safe Road Trains for the Environment), чиито основен партньор е производителят на камиони. В изпитателния център на шведската компания представители на Европейската комисия и транспортни експерти от Европа, САЩ и Япония лично се убедиха в успеха на тригодишната работа. Начело на wireless автовлака в демонстрацията застана камион Volvo FH, който успешно поведе след себе си друг Volvo камион и три леки автомобила. Бързата комуникация между отделните превозни средства в конвоя и ефективните сензори за контрол правят възможно автовлакът да се интегрира безпроблемно в трафика на пътя. Всички автомобили в него са свързани помежду си с безжична технология и следват изцяло траекторията на водача все едно на пътя има едно цялостно превозно средство.
    Една от най-важните задачи на експертите от Volvo Trucks е да определят точно каква информация трябва да се предава от камиона към автовлака зад него, за да могат всички автомобили да следват успешно водача.
    "Дистанцията между колите е по-малка отколкото в нормален трафик, но сигурността е по-висока, защото всичко се управлява светкавично от компютри, а не се разчита на човешката реакция”, обяснява Андреас Екфьорден, който отговаря за участието на Volvo Trucks в проекта SARTRE. “Всички коли в конвоя имат антени, поставени на покрива, с които получават информация от водещия камион. Ако водачът натисне спирачката, всички останали автомобили също спират в същия момент”, допълва той.
    Водещият Volvo камион е оборудван с всички системи за активна и пасивна сигурност, включително технологията Алколок, която не позволява запалване на двигателя, ако шофьорът е употребил алкохол. 
    Освен повишаване на сигурността автовлаковете намаляват сериозно и консумацията на гориво. Най-сериозна е икономията при леките автомобили, които печелят от намаленото съпротивление на въздуха при движение в такъв тип конвой. При следващия камион обаче също се наблюдава намаляване на разхода на гориво, което в дългосрочен план е сериозна възможност за разумно управление на бюджетите при транспортните фирми. На практика те се възползват от уменията за икономично шофиране на професионалния шофьор в камиона-водач.
    Успехът на прототипа на автовлак в проекта SARTRE е безспорен, но преди масовото му въвеждане предстои много допълнителна работа. Едно от основните предизвикателства е преминаването на участник от автовлака обратно към ръчно управление и включването му в масовото движение и обратното. В този процес трябва да е абсолютно ясно кога контролът и отговорността се прехвърлят от водача към автомобила и от автомобила към водача.
    Освен технологични решения обаче са необходими и законодателни промени, защото според действащата в момента Виенска конвенция е незаконно едно превозно средство да отговаря за управлението на друго. Според предварителните прогнози такава промяна и съответно отразяването й в законите на страните членки на ЕС ще отнеме около десет години.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт