728 x 90

Berliet T100 – най-големият камион от 50-е години

Berliet T100 – най-големият камион от 50-е години

Изложението за класически автомобили Rétromobile в Париж е считано за едно от най-големите събития от такъв ранг в света. Един експонат обаче тази година буквално засенчва другите. През последните 30 год. Berliet T100 се е съхранявал в автомобилната колекция. Когато за пръв път е показан пред зрителите в Париж през 1957 г. този гигантски камион

Изложението за класически автомобили Rétromobile в Париж е считано за едно от най-големите събития от такъв ранг в света. Един експонат обаче тази година буквално засенчва другите.

През последните 30 год. Berliet T100 се е съхранявал в автомобилната колекция. Когато за пръв път е показан пред зрителите в Париж през 1957 г. този гигантски камион се е нуждаел от цял отделен павилион, тъй като не е могъл да влезе в сградата.

По това време Berliet T100 е бил най-големият камион в света, предназначен за нефтени, газови и уранови находища в Сахара. Произведени са само 4 образеца, от които два са запазени до наши дни.

Френският гигант е снабден с 29.6-литров 12-цилиндров дизелов двигател Cummins с мощност 700 к.с. и хидромеханична трансмисия, а масата му достига 200 тона. При пълно натоварване разходът на гориво е колосалните 640 л/ 100 км. През 1962 г. инженерите от Berliet се решават на експеримент с газова турбина вместо дизелов мотор, но потреблението на гориво било още по-голямо.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт