728 x 90

Лондон активира нова такса за достъп до центъра на града

Лондон активира нова такса за достъп до центъра на града

От днес водачите на по-стари и замърсяващи автомобили ще плащат повече, за да влизат в центъра на Лондон, като сега влезе в сила новата такса от 12,50 лири. Мярката трябва да помогне за подобряване на чистота на въздуха в британската столица. Смята се, че таксата ще засегне 40 000 коли дневно и тя се дължи

От днес водачите на по-стари и замърсяващи автомобили ще плащат повече, за да влизат в центъра на Лондон, като сега влезе в сила новата такса от 12,50 лири. Мярката трябва да помогне за подобряване на чистота на въздуха в британската столица. Смята се, че таксата ще засегне 40 000 коли дневно и тя се дължи по всяко време на денонощието, т.е не важи само през деня или в работните дни.

Центърът на Лондон, както и още няколко места в града сформират Зона за ултра ниски вредни емисии (ULEZ) и ограниченията в тази зона засягат автомобили, регистрирани преди 2006 година, както и дизелите, регистрирани преди септември 2015 година, когато избухна „Дизелгейт” и когато компаниите започнаха да взимат реални мерки за намаляване на вредните емисии на дизеловите коли, които продвата.

От понеделник до петък и в работно време се плаща и такса в размер на 11,50 лири, която също отива за борбата със замърсения въздух, а зоната покрива самия център на Лондон около гара Кинг Крос, цялото Сити, Имперския военен музей и Бъкингамския дворец.

„Отровният въздух в Лондон е невидим убиец и той е причината за една от най-големите заплахи за здравето на нашето поколение – заяви кметът на Лондон Садик Кан. – ULEZ е в основата на плановете ни да изчистим въздуха над Лондон, ние имаме най-смелия план за спасението на чистия въздух и сега всички големи градове гледат нас и как ще се справим с тази програма.”

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт