728 x 90

В Германия пуснаха аутобан за камиони-тролейбуси

Близо до Франкфурт в експлоатация беше пуснат първия в Германия "електрически" аутобан, който е предназначен за камиони с пантографи. Разработката на проекта с името Elisa (образувано от Еlectrified, innovative heavy traffic on the Autobahn – електрифицирано движение на камиони по магистрали) е дело на Siemens. Тестовият 10-километров участък на аутобана се намира на трасето между

Близо до Франкфурт в експлоатация беше пуснат първия в Германия "електрически" аутобан, който е предназначен за камиони с пантографи. Разработката на проекта с името Elisa (образувано от Еlectrified, innovative heavy traffic on the Autobahn – електрифицирано движение на камиони по магистрали) е дело на Siemens.

Тестовият 10-километров участък на аутобана се намира на трасето между летище Франкфурт и индустриалния парк в района на Дармщат. Изпитания ще се извършват от пет логистични компании, в разположение на които има експериментални камиони с дизелово-електрически хибридни силови установки и пантографи (токоприемници) като при тролейбусите и трамваите.

При използване само на електричество тировете може да се ускоряват до 90 км/ч. Освен Сименс, в разработката, която ще продължи до 2022 г., участват Scania и VW Group. Преди три години подобен тестови участък беше открит в Швеция.

Според предварителните изчисления, движението само на елтяга може да доведе до €20 хиляди икономия при пробег 100 000 км. За разработката властите на Германия са отделили €14,6 милиона.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт