728 x 90

Шведски шатъл: Безпилотният Scania NXT

Scania не можа да остане встрани от увлечението по безпилотните електрически бусчета – шатъли – и сред концептите Rinspeed Snap и Mercedes Urbanetic показа на конгреса по пътнически транспорт UITP в Стокхолм безпилотната совалка Scania NXT. Той е проектиран с разчет за 2030 година, но това вече е пълноценен прототип с тегло около 8 тона,

Scania не можа да остане встрани от увлечението по безпилотните електрически бусчета – шатъли – и сред концептите Rinspeed Snap и Mercedes Urbanetic показа на конгреса по пътнически транспорт UITP в Стокхолм безпилотната совалка Scania NXT. Той е проектиран с разчет за 2030 година, но това вече е пълноценен прототип с тегло около 8 тона, който с помощта на цилиндрични батерии с капацитет 162 кВт/ч може да премине без презареждане до 235 км.

Слънчевите батерии на покрива служат за частична подзарядка. При това NXT ще бъде модулен апарат, като се планира подмяна на тялото с батериите под пода и количките с предните и задните колела.

В салона е предвидено инфрачервено отопление, което е по-икономично от традиционното електрическо. Система за сигнализация ще предупреждава пътниците за опасност, а околните – за приближаване на шатъла. Има дори оригинален навигатор-комуникатор във вид на глобус.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт