728 x 90

Половината модели на BMW стават хибридни

Концернът BMW Group публикува годишния си финансов отчет, както и план по развитието в близките години, съгласно който моделната гама на марката ще "загуби" половината версии с ДВГ – вместо тях ще има хибриди и прочие електрифицирани варианти. Що се касае до финансите, с отчета на продажбите на автомобилите BMW, Mini и Rolls-Royce, приходите на

Концернът BMW Group публикува годишния си финансов отчет, както и план по развитието в близките години, съгласно който моделната гама на марката ще "загуби" половината версии с ДВГ – вместо тях ще има хибриди и прочие електрифицирани варианти. Що се касае до финансите, с отчета на продажбите на автомобилите BMW, Mini и Rolls-Royce, приходите на групата през 2019 г. съставляват 29,3 млрд евро – с 19,9% повече от 2018 година.

При това нетната печалба се е съкратила с 28,9% до 5,02 млрд евро. Трябва да се отбележи, че за изследване и разработки BMW Group е започнал да харчи повече – €5,95 милиарда през 2019 г. (+11,9%).

Независимо от увеличените разходи, в BMW са уверени, че могат да ги компенсират в рамките на своята програма Performance NEXT, пусната през 2017 г. – баварците предполагат, че към края на 2022 г. тя ще позволи да се икономисат повече от €12 милиарда. В това число, за сметка на изключването до 50% на традиционните варианти с ДВГ в полза на електрификацията.

Най-вероятно, в BMW ще се откажат от двигателя V12, както и от 3,0-литровия дизел с четири турбокомпресора, който се постава в модела с лого M50d. Вместо това към края на 2021 г. компанията планира да продаде повече от милион автомобила с напълно електрическо или хибридно задвижване.

В настоящо време BMW Group предлага хечбека BMW i3, търсенето към който нараства шеста година поред. Скоро към него ще се присъедини изцяло електрическият Mini Cooper SE, производството на който започна в края на 2019 година.

През 2020 г. в Китай ще започнат да монтират електрическия кросоувър BMW iX3, а в 2021 г. в серия ще излязат "паркетникът" BMW iNEXT и електроседанът BMW i4. Към 2023 г. баварците обещават 25 електрифицирани модела, повечето от половината от които ще бъдат напълно електрически.

 

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт