728 x 90

Mitsubishi пенсионира i-MiEV след 11 години на пазара

Mitsubishi пенсионира i-MiEV след 11 години на пазара

В края на тази година Mitsubishi ще прекрати производството на електрическия си модел i-MiEV, съобщават медии от Япония. Машината бе представена на пазара през 2009 година и от мнозина се смята за един от първите масови електрически автомобили. Въпреки че се продава в над 50 страни, моделът не може да се нарече особено популярен. От

В края на тази година Mitsubishi ще прекрати производството на електрическия си модел i-MiEV, съобщават медии от Япония. Машината бе представена на пазара през 2009 година и от мнозина се смята за един от първите масови електрически автомобили.

Въпреки че се продава в над 50 страни, моделът не може да се нарече особено популярен. От него са продадени малко над 32 000 бройки, а за сравнение Nissan LEAF е реализиран в тираж от над половин милион копия от 2010 г. насам.

Малкият електромобил се задвижва от единичен синхронен двигател с постоянен магнит, монтиран на задния мост. Той осигурява максимална мощност от 63 к.с. и 180 Нм, а 16-кВтч батерия осигурява пробег с едно зареждане до около 160 км.

Цената на европейската версия на i-MiEV варира между 33 000 и 35 000 евро в зависимост от пазара, така че крайната клиентска цена в повечето европейски страни след различните правителствени субсидии (където има такива) беше около 30 000 евро.

Смята се, че Mitsubishi работи по нов мини електрически автомобил, който се разработва съвместно с Nissan. Oчаква се той да бъде готов до 2023 година.

 

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт