728 x 90

Eлектрически коли под наем в Париж

Кметът на Париж Бертран Деланое представи подробности около проекта Autolib за даване под наем на електрически коли. Амбициозната програма ще стартира още през есента. Така парижани и гостите на френската столица ще могат да наемат читириместните коли Bluecar, разработени от френската компания  Bollore и италаианското дизайнерско ателие Pininfarina. В рамките на проекта Autolib градските власти

Кметът на Париж Бертран Деланое представи подробности около проекта Autolib за даване под наем на електрически коли. Амбициозната програма ще стартира още през есента. Така парижани и гостите на френската столица ще могат да наемат читириместните коли Bluecar, разработени от френската компания  Bollore и италаианското дизайнерско ателие Pininfarina.
В рамките на проекта Autolib градските власти планират да закупят 3 хиляди електрически возила, които могат да се взимат и оставят на хиляди паркоместа из цял Париж и неговите околности. За да ползвате услугата Autolib трябва да платите месечна такса от 12 евро. Първият половин час на пътуването пък ще струва 5 евро, вторите 30 минути – 4 евро, а всеки половин час отгоре по 6 евро. По този начин се цели отдаването под наем на автомобилчетата да става за по-кратко време.
Местните политици са убеудени, че новата услуга ще бъде много популярна и сред самите парижани – 58 процента от тях нямат собствени коли.
В Париж от няколко години с успех работи аналогична система за отдаване под наем, но на велосипеди – Velolib.
Концептуалният автомобил Bluecar бе представен за първи път през 2005 година. Премиерата на серйната версия се състоя през октомври на салона в Париж. Дължината на електрическото возило е 3,65 метра, широчината – 1,72, а височината – 1,6 м. Машината е снабдена с двигател с мощност 50 киловата, което й позволява да ускорява от 0 до 100 км/ч само за 6,5 секунди. Максималната скорост на електрическата кола е 130 км/ч.
Производството на Bluecar се планира да стартира през януари, като намеренията са да се пускат по 30 000 коли на година.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт