728 x 90

Световна премиера: BMW i3 и BMW i8 (+много видео)

    BMWGroup представи визиятa си за мобилност от бъдещето със световната премиера на BMW i3 Concept и BMW i8 Concept BMWGroup представи визиятa си за мобилност от бъдещето със световната премиера на два концептуални автомобила BMW i3 Concept и BMW i8 Concept. Те демонстрират основните характеристики на първите серийни автомобили с електрическо задвижване от новия суб-бранд

    BMWGroup представи визиятa си за мобилност от бъдещето със световната премиера на BMW i3 Concept и BMW i8 Concept

    BMWGroup представи визиятa си за мобилност от бъдещето със световната премиера на два концептуални автомобила BMW i3 Concept и BMW i8 Concept. Те демонстрират основните характеристики на първите серийни автомобили с електрическо задвижване от новия суб-бранд BMWi, които предстои да бъдат въведени на пазара съответно BMW i3 през 2013 г. и BMW i8 през 2014 г.
    “Днес ние правим следваща решителна стъпка в историята на BMW Group. Като Председател на борда на директорите и инженер по професия аз съм изключително горд с този проект,” коментира Норберт Райтхофер Председател на борда на директорите на BMW AG, по време на представянето на двете концепции във Франкфурт. “Като водещият производител на премиум автомобили в света, наша цел е да предоставим на клиенти ни освен конвенционални автомобили и такива със електрическо задвижване, при това специално разработени за алтернативната система за задвижване,” добавя той.
    С изцяло електрическо задвижване и приблизително 150 км. автономност BMW i3 Concept е специално разработено за придвижване в града и ежедневно пътуване на кратки разстояния. Динамичният електромотор, с който автомобилът е оборудван е монтиран на задната ос и осигурява мощност от 125 кВт и въртящ момент от 250 Нм още от старта. Благодарение на иновативната LifeDrive-архитектура BMW i3 Concept съчетава ниско тегло от 1250 кг. с оптимално вътрешно пространство и висока сигурност при сблъсък. С четири места и обем на багажника от 200 литра е напълно пригоден за ежедневна употреба.
    “Този автомобил поставя началото на масовото производство на автомобили, чиято каросерия до голяма степен е изработена от карбон. Това е революция в автомобилния диазйн,” подчертава Клаус Дрегер, Член на Борда на директорите отговорен за развойната дейност. „Използването на тази нова технология с въглеродни композити постига понижаване на теглото с около 250 -300 кг, в сравнение с конвенционалните автомобили, което допринася за динамиката на управление и постигане на по-дълъг пробег. BMW i3 ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 8 сек., а с устройството за бързо зареждане на батерията зареждането до 80% отнема само 1 час.
    Благодарение на своето задвижване с нулеви нива на вредни емисии и производствен цикъл, създаден така, че в най-пълна степен да отговаря на принципите за устойчиво развитие BMW i3 Concept показва минимум една трета по-нисък потенциал за глобално затопляне (CO2e) от един високоефективен автомобил от същия сегмент с двигател с вътрешно горене. Ако автомобилът бива зареждан с енергия от възобновяеми източници, потенциалът за глобално затопляне може да бъда намален с повече от 50%.
    BMW i8 ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди при среден разход на гориво за 100 км. под 3 литра. Той е конструиран като plug-in hybrid със ситемна мощност от 260 кВт, която позволява постигане на пробег от 35 км. изцяло на електричество. Пробег, достатъчен за ежедневните нужди на повечето потребители. За по-динамично шофиране или за пътуване на по-големи разстояния електомоторът се допълва от високефективен трицилиндров двигател с вътрешно горене. Спортният автомобил постига максимална скорост от 250 км/ч и разполага с четири места.
    BMW i8 Concept съчетава предимствата на две различни задвижващи концепции. Конструиран като Plug-In-Hybrid, този модел комбинира предимствата на електромоторите и двигателите с вътрешно горене и постига максимална ефективност при най-висока динамика. И докато в предната ос е монтирано модифицираното електрическо задвижване на BMW i3 Concept, то задната ос се задвижва от мощен трицилиндров бензинов двигател с турбокомпресор с мощност 164 кВт и въртящ момент до 300 Нм.
    При съвместна работа двата двигателя ускоряват автомобила до максимална скорост от 250 км/ч, след което се намесва електронния ограничител. Както и електрическото задвижване, мощният двигател с вътрешно горене с работен обем 1,5 литра също е изцяло собствена разработка на BMW Group и е технологичният връх на разработката на конвенционална система за задвижване. са данни, които досега не са достигани от нито един двигател с вътрешно горене с подобна мощност. В зависимост от стила на шофиране и отсечката тези данни могат да бъдат намалени още повече. BMW i8 Concept е спортният автомобил на новото поколение – чист, емоционален и иновативен.” подчертава д-р Дрегер.
    С BMWi BMW Group затвърждава позицията си на най-иновативна и устойчива автомобилна компания призната и от престижния Dow Jones Sustainability Index, който определя шест пъти поред BMW Group за компанията с най-устойчиво развитие в автомобилния бранш. BMWi обединява усилията на BMW Group, използвайки схолистичен подход, да намери най-ефективните решения в отговор на предизвикателствата на индивидуалната мобилност в бъдеще.
    Освен автомобилите интегрална съставна част на BMW i ще бъдат и допълнителните мобилни услуги, които ще могат да бъдат ползвани в и извън автомобила. Особено внимание заслужават функциите за управление на мобилността, които могат да бъдат и независими от автомобила. Такива са решенията за по-добро оползотворяване на наличните места за паркиране, интелигентните навигационни системи с локални приложения, т. нар. модално планиране на маршрут при което се комбинират възможностите на различни превозни средства, включително на обществения транспорт и premium carsharing. Освен услугите собствена разработка BMW Group залага и на сътрудничеството с партньори, както и на стратегическо капиталово участие във фирми, предлагащи мобилни услуги. За тази цел е и дружеството BMW i Ventures. Целта на компанията е в дългосрочен план продуктовото портфолио на BMW i да бъде разширено с партньорство в иновативни фирми за услуги като MyCityWay или ParkatmyHouse.
    И двата автомобила BMW i3 и BMW i8 ще се произвеждат във фабриката на BMW в Лайпциг, която ще се превърне в център на компетентост за производството на електрически и хибридни технологии. В нея до 2013 г. ще бъдат инвестирани 400 млн. евро и ще бъдат открити нови 800 работни места. Производството на автомобилите BMW i ще е CO2 неутрално и ще е базирано на възобновяеми ресурси. В момента компанията проучва възможностите за изграждане на собствени ветрогенератори в границите на завода.

     

     

     

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт