728 x 90

Кабинетът ще насърчи зелените обществени поръчки

Министерският съвет на Република България одобри "Национален план за действие за насърчаване на зелените обществени поръчки за периода 2012-2014 г.", съобщи правителственият пресцентър. В планът ще се включат и Електромобили и зарядни колонки за тях, като част от направление "Транспорт".Индустриален клъстер "Електромобили" ИКЕМ взе участие в подготовката на документа чрез експертите си. Бяха определени отделните

Министерският съвет на Република България одобри "Национален план за действие за насърчаване на зелените обществени поръчки за периода 2012-2014 г.", съобщи правителственият пресцентър. В планът ще се включат и Електромобили и зарядни колонки за тях, като част от направление "Транспорт".
Индустриален клъстер "Електромобили" ИКЕМ взе участие в подготовката на документа чрез експертите си. Бяха определени отделните видове електрически превозни средства и зарядни колонки, които да се включат в плана, както и основните им технически показатели. Планът е част от националната политика, насочена към популяризиране на зелените обществени пръчки, като един от инструментите, чрез които се увеличава пазарът на екологични продукти и услуги, насърчават се еко-иновациите и конкурентоспособността на икономиката.
Целта на плана е да се определят основните мерки и дейности, които следва да бъдат изпълнени, за да може възлагането на зелени обществени поръчки да се превърне в реалност. Зелените обществени поръчки се дефинират като „процедура, чрез която публичните органи се стремят да получат продукти, услуги и строителни работи с намалено въздействие върху околната среда през целия им жизнен цикъл”. В плана са назовани продуктовите групи, предмет на зелени обществени поръчки, посочени са екологичните критерии, на които те трябва да отговарят, и са определени конкретни цели и мерки за тяхното постигане. Съгласно целите на плана, възложителите от централната администрация следва да достигнат определен процентен дял на зелените поръчки при възлагане на: копирна и графична хартия (60% през 2012 г., 80% през 2013 г. и 90% през 2014 г.); офис ИТ оборудване (съответно 60%, 80%, 100%); офис осветление (80%, 90%, 100%); климатици (90%, 95%, 100%) и почистващи продукти и услуги (30%, 40%, 50%), електрически автомобили и зарядни колонки.
Планът включва и механизъм за мониторинг на възлагането на зелени поръчки. Предвидени са и мерки за популяризиране на зелените поръчки и повишаване на капацитета на възложителите при тяхното прилагане.
ИКЕМ

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт