728 x 90

Рекорд: 4 български коли на еко състезание в Холандия (+ видео)

Рекорд: 4 български коли на еко състезание в Холандия (+ видео)

Осма поредна година водеща верига бензиностанции у нас приветства на официална церемония талантливи български ученици и студенти дни преди участието им в международно състезание за иновации и енергийна ефективност на пътя в Холандия. Отборите на Техническите университети в София и Варна, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.

Осма поредна година водеща верига бензиностанции у нас приветства на официална церемония талантливи български ученици и студенти дни преди участието им в международно състезание за иновации и енергийна ефективност на пътя в Холандия. Отборите на Техническите университети в София и Варна, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – Чепеларе, представиха своите енергийно ефективни автомобили пред хотел "Хилтън" в София, броени дни преди да отпътуват за финалите на градската писта в Ротердам.

От 21 до 24 май 2015 г. в Ротердам българските таланти ще премерят сили с 230 отбора от 30 страни в Европа и Африка, за се опитат да изминат максимално разстояние с минимално количество гориво или енергия. Участието на българските ученици и студенти през 2015 г. минава под патронажа на  Министeрството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите. За втора поредна година родните участници в Shell Еco-marathon се ползват и с подкрепата на Националната Комисия на Република България за ЮНЕСКО.

На събитието присъстваха представители на институциите патрони, посланикът на Великобритания Емма Хопкинс, посланикът на Холандия Том ван Оорсхот и заместник-ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Михаил Илиев.

30 години технологични иновации, впечатляващи постижения и неповторими преживявания – това е част от равносметката за изминалите издания на екологичния маратон в Европа. Надпреварата служи като платформа, на която учениците и студентите да тестват превозни средства по свой дизайн и изработка. Отборите са изправени пред предизвикателството да изминат със своите автомобили възможно най-голямо разстояние с еквивалента на 1 кВтч енергия или 1 литър гориво.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт