728 x 90

ЕК даде на съд Белгия и България за замърсяване на въздуха

ЕК даде на съд Белгия и България за замърсяване на въздуха

Днес Европейската комисия предяви иск срещу Белгия и България пред Съда на ЕС за трайно високи равнища на прахови частици, които пораждат сериозен риск за общественото здраве. Въпреки задължението на държавите от ЕС да гарантират добро качество на въздуха за населението, вече в продължение на няколко години на много места има проблеми в това отношение.

Днес Европейската комисия предяви иск срещу Белгия и България пред Съда на ЕС за трайно високи равнища на прахови частици, които пораждат сериозен риск за общественото здраве. Въпреки задължението на държавите от ЕС да гарантират добро качество на въздуха за населението, вече в продължение на няколко години на много места има проблеми в това отношение. Проучванията сочат, че всяка година вследствие на лошото качество на въздуха умират повече хора, отколкото при пътнотранспортни произшествия. Фините прахови частици, известни като ФПЧ10 (т.е. прахови частици с диаметър, по-малък от 10 микрона), са резултат предимно от човешки дейности, като транспорт, промишленост и битово отопление, и причиняват дихателни проблеми, рак на белия дроб и преждевременна смърт.

В България, въпреки че бяха предприети редица мерки и от 2011 г. насам в повечето пунктове за мониторинг са регистрирани известни намаления на емисиите на ФПЧ10, данните показват трайно превишаване на годишните и/или дневните пределно допустими стойности за ФПЧ10 във всички 6 зони и агломерации с изключение на Варна, където годишните пределно допустими стойности не са превишени веднъж — през 2009 г. Обявеното днес решение бе предшествано от мотивирано становище, изпратено през юли 2014 година.

Основните пределно допустими стойности, с чието спазване се констатират проблеми в ЕС, са тези на ФПЧ10, азотния диоксид от автомобилните газове и (в значително по-малка степен) серния диоксид. По отношение на серния диоксид е започната процедура за нарушение само срещу една държава членка, докато относно проблема с ФПЧ10 се водят дела срещу 16 държави членки. За азотния диоксид са в ход 6 процедури за нарушение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт