728 x 90

Shell Eco-marathon: 2 министерства и нови компании партнират на българското участие

На 6 юни преди обяд пред хотел "Хилтън" в София официално ще бъдат представени енергийно-ефективните автомобили на българските отбори в Shell Eco-marathon 2016. Събитието е под патронажа е на Министерството на образованието, Министерството на околната среда и водите и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Над 200 автомобила, създадени от студенти и ученици от

На 6 юни преди обяд пред хотел "Хилтън" в София официално ще бъдат представени енергийно-ефективните автомобили на българските отбори в Shell Eco-marathon 2016. Събитието е под патронажа е на Министерството на образованието, Министерството на околната среда и водите и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Над 200 автомобила, създадени от студенти и ученици от цяла Европа, ще се състезават на финалите на Shell Eco-marathon на Стария континент тази година. Целта на отборите е да изминат със своите превозни средства най-дълго разстояние с единица енергия – 1 л гориво или 1 кВт/ч.

През 2016 г. Shell Ecomarathon ще се състои от 30 юни до 3 юли в Лондон, като за първи път състезанието ще се проведе във Великобритания – на специално изградено трасе около олимпийския парк „Куин Елизабет“. За британската столица ще заминат три български отбора – на Техническия университет София, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм в Чепеларе.

Тази година, традиционното събитие за представянето на българските автомобили в Shell Eco-marathon ще отиде една стъпка напред – нагледен пример как българският бизнес се обединява в стремежа си за търсене на идеи и решения за устойчивото бъдеще на Земята. Партньори на събитието са Hewlett Packard Enterprise България, ИНГ Банк клон София и Нестле България – компании, които наред с Shell, са носители на модерни технологии, иновативни подходи и ноу-хау, върху които стъпва визията им за устойчиво бъдеще и добри практики. За първи път четири големи международни компании заедно вдъхновяват диалога по темата за устойчивото развитие и ще отправят своите послания за бъдещето на планетата заедно с участниците в Shell Eco-marathon 2016.

Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите отново гласуваха доверие на българското участие в Shell Eco-marathon Европа 2016 в Лондон и приеха да бъдат негови патрони. Като основни държавни органи, ангажирани с развитието на екологична градска среда и изработването на добри практики в образованието, двете институции гледат на участието в Shell Eco-marathon като на добър пример за обединяване на бизнеса и обществото за постигане на  устойчиво бъдеще и реализиране на българския потенциал за принос за бъдещи решения в транспорта.

„Радваме се, че инициативата Shell Eco-marathon служи като платформа за изява на българската идея за бъдещето на транспорта в европейските градове. Надяваме се техният пример да бъде последван от още участници от страната ни, защото е реален пример за успешно взаимодействие между бизнеса и образователната система. Това е приоритет на Министерството на образованието и науката – още в ранните етапи на своето обучение, бъдещите инженери на България да имат достъп до иновации и авангардни технологии, за да имат възможността да претворяват знанията от часовете и лекциите в практически умения“, заяви проф. Иван Димов, заместник-министър на образованието и науката.

Министерството на околната среда и водите става за втори път патрон на българското участие в Shell Eco-marathon Европа. Като една от основните институции, ангажирани с развитието на екологична градска среда, Министерството на околната среда и водите продължава да е естествен партньор на Shell Eco-marathon в стремежа към устойчиво енергийно бъдеще.

„Подкрепата на институционално ниво от страна на Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите е символ на поощрение, от една страна,  на идеите за ролята на образованието в кариерното развитие и изграждането на пълноценни личности, а, от друга, на усилията за опазване на околната среда и за въвеждане на иновациите в транспорта. Убедена съм, че патронажът на двете министерства ще вдъхнови младите ни таланти за победа по време на финалите на състезанието в Лондон и те ще подобрят своите постижения от предходни години“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Финалите в Лондон на Shell Eco-marathon Европа 2016 ще се състоят от 30 юни до 3 юли заедно с Make the Future (Изгради бъдещето), нов четиридневен фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят. Shell Eco-marathon осигурява международна образователна платформа, която е пълноценна среда за младите студенти и ученици в технически дисциплини да изявят своите знания и да придобият допълнителни практически умения.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт