728 x 90

Отново масово БГ присъствие на Shell Eco-marathon Европа 2018

По традиция България присъства силно международното екологично състезание Shell Eco-marathon 2018 и тази година 5 български отбора ще премерят сили в Лондон през лятото. Отборите на Техническите университети София и Варна и нов отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се състезават в категорията „Градски тип“. Автомобилът на дългогодишния отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“

По традиция България присъства силно международното екологично състезание Shell Eco-marathon 2018 и тази година 5 български отбора ще премерят сили в Лондон през лятото. Отборите на Техническите университети София и Варна и нов отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се състезават в категорията „Градски тип“.

Автомобилът на дългогодишния отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и този на отбора на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ в Чепеларе са в категорията „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия.

Нов тим от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас пък ще премери сили в Shell Eco-marathon Challenger Event, който се провежда за втора поредна година. Това е отделен предварителен кръг, по време на който отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина, а домакини отново ще бъдат Франция и Турция.

„Радвам се, че България ще има убедително присъствие на Shell Eco-marathon Европа за 11-а поредна година и че приветстваме още два нови отбора от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас и от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Участието в Shell Eco-marathon стимулира развитието на знания и умения в сферата на науката, технологията, инженерството и математиката, които са необходими за развитието за високоефективни видове транспорт и мобилност. Вярвам, че бъдещите инженери от шестте отбора ще съумеят да демонстрират тези знания и умения като представят своите иновативни проекти за енергийно ефективни превозни средства и им желая успех“ – сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Финалите на Shell Eco-marathon Европа 2018 се провеждат заедно с Make the Future (Изгради бъдещето) – фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят. Чрез преживявания във виртуална реалност и практически научни експерименти, посетителите могат да разберат как ще изглежда бъдещето на енергията: от възобновяеми енергийни източници до технологии за природен газ и ниски въглеродни емисии.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт