728 x 90

В Австралия създадоха най-икономичния елмобил в света

Студенти от университета Нов Южен Уелс в Австралия създадоха най-икономичния елмобил в света. Experimental Violet успя да преодолее разстоянието от Пърт до Сидни (4100 км) само за $долара. Свръхлеката кола е покрита със слънчеви панели. Въпреки това, тяхната мощност е недостатъчна за захранване на елмотора на дълги разстояния, и затова на борда има и батерии.

Студенти от университета Нов Южен Уелс в Австралия създадоха най-икономичния елмобил в света. Experimental Violet успя да преодолее разстоянието от Пърт до Сидни (4100 км) само за $долара.

Свръхлеката кола е покрита със слънчеви панели. Въпреки това, тяхната мощност е недостатъчна за захранване на елмотора на дълги разстояния, и затова на борда има и батерии. По време на пътуването Violet е пътувал около 600 км всеки ден, консумирайки от 20 до 24 кВт/ч електроенергия – около 5 пъти по-малко от Tesla 3. В резултат на това зарежането на автомобила струва само $50 долара.

Това е третият опит на Австралия да постави рекорд – през 2017 г. задното окачване на Violet се счупи, а през октомври 2018 г. се запали батерията. Сега вече постиженията на елмобила ще бъдат записани в Книгата на рекордите на Гинес.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт