728 x 90

Мъск обеща автономни таксита Tesla за догодина

Мъск обеща автономни таксита Tesla за догодина

Автономни таксита без шофьор за някои американски градове догодина обеща главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск. Веднага след това изявление анализаторите на автомобилната индустрия в Щатите обявиха, че това е поредната смела идея на Мъск, която ще въодушеви инвеститорите, но най-вероятно няма да бъде реализирана в срок, както обикновено се случва с проектите на

Автономни таксита без шофьор за някои американски градове догодина обеща главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск. Веднага след това изявление анализаторите на автомобилната индустрия в Щатите обявиха, че това е поредната смела идея на Мъск, която ще въодушеви инвеститорите, но най-вероятно няма да бъде реализирана в срок, както обикновено се случва с проектите на Tesla.

„Може би след две години ще имаме кола без волан или педали”, обясни Мъск, който обаче също призна, че Tesla трудно се справя с амбициозните срокове, които си поставя, а освен това Илън закъсня с 30 минути за срещата с инвеститорите, на която говори.

Новото обещание на Мъск е стъпило върху нов микрочип за автономни автомобили, който той вчера представи и който е създаден от Samsung Electronics в Тексас. Този чип трябва да осигури предимство на Tesla пред останалите компании в развитието на автономните технологии, а Мъск акцентира на това колко скъпо е било разработването му.

Босът на Tesla използва уеб презентацията, за да похвали системата за автономно придвижване на компанията, която се базира на камери и радар и да обясни, че проектите на нейните конкуренти, базирани на лидар, са обречени. В последните три години около 50 компании, разработващи лидари за автономни автомобили са привлекли над 1 милиард долара инвестиции.

Tesla работи по автономните автомобили от 2016 година, а Мъск обяви, че компанията скоро ще представи нов чип, обработващ информацията от автономната система, който ще е три пъти по-добър от този, който той показа вчера. Според него, новият чип на Samsung е „много, много по-добър” от всичко, с което разполага конкуренцията.

В презентацията си вчера Мъск не уточни къде точно ще стартира програмата на Tesla за автономни таксита, но предрече, че бройката им в бъдеще ще надхвърли 1 милион и също така прогнозира годишна печалба от над 30 000 долара от всяко такова такси.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт