728 x 90

Zeekr 007 – Луксозен електрически седан с пробег 870 км

Zeekr, дъщерно дружество на Geely, пуска на пазара нов електрически седан. Той беше представен в Китай на 17 ноември 2023 г., а основните данни звучат невероятно. Zeekr е марка за луксозни електрически модели във вселената на Geely. В момента Zeekr предлага в Европа моделите 001 и X, докато в Китай към портфолиото вече се добавя

Zeekr, дъщерно дружество на Geely, пуска на пазара нов електрически седан. Той беше представен в Китай на 17 ноември 2023 г., а основните данни звучат невероятно.

Zeekr е марка за луксозни електрически модели във вселената на Geely. В момента Zeekr предлага в Европа моделите 001 и X, докато в Китай към портфолиото вече се добавя нов електрически седан. Zeekr 007 отпразнува своята премиера на 17 ноември на автомобилното изложение в Гуанджоу. Едновременно с това той беше пуснат в продажба на родния си пазар.


800-волтова платформа от Geely

С дължина от 4,86 м Zeekr 007 се позиционира в горния сегмент на средния клас. На това съответстват широчината на автомобила от 1,90 метра и височината от 1,45 метра. В съчетание с концепцията за електрическо задвижване междуосието от 2928 мм обещава достатъчно пространство в интериора.

В техническо отношение Zeekr 007 е базиран върху платформата PMA2+ с 800-волтова технология, която се използва и от сестринските марки в концерна – Lotus и Polestar. За базовата версия с един двигател е обявена мощност от 310 кВт. Твърди се, че времето за зареждане е 30 минути, но все още няма данни за капацитета на батерията (с технология LFP). Чипът Qualcomm Snapdragon 8295 е в основата на бързата бордова система. Функциите за автономно шофиране се основават върху три лидарни системи.

На снимките се вижда издължен корпус в стила на купе с четири врати. Дръжките на вратите са потъващи. Покривът е изработен изцяло от термоизолиращо стъкло. В задната част 007 има конвенционален капак на багажника, който обаче покрива калниците встрани. Zeekr нарича това „черупков дизайн“; когато капакът се отвори, на практика цялата горна задна част се вдига нагоре.

1711-те отделни LED светлини в елемента „Stargate“ могат да показват шарки и анимации.

Специална особеност е непрекъснатата LED повърхност, състояща се от точно 1711 отделни светлини, която Zeekr е нарекъл „Stargate“. Тя може да изобразява движещи се шарки или да бъде „програмирана“ от собственика да показва определена графика или движещо се изображение. Графиките се възпроизвеждат с 30 кадъра в секунда, което създава плавна анимация за човешкото око.


До сто за по-малко от три секунди 

Zeekr все още не е съобщил точни данни за задвижването и батерията. В замяна на това обаче  производителят обяви впечатляващите динамични характеристики на топмодела със задвижване на всички колела и най-голямата предлагана батерия: 0–100 за 2,84 секунди, 870 км пробег според китайския цикъл CLTC, скорост на зареждане 15 минути за 610 км пробег и разход от само 12,5 кВтч на 100 км. Zeekr 007 тепърва ще трябва да докаже това на практика.

Очаква се тази върхова версия с два двигателя да има обща мощност от 475 кВт, което се равнява на 646 к.с. За най-мощните  варианти има избор между два типа батерии (LFP или NMC литиево-йонни). В предварителните продажби в Китай цената на едномоторната версия на Zeekr 007 стартира от 229 900 юана (около 29 300 евро). Планира се доставките да започнат в началото на следващата година.

Снимки: Zeekr
Източник: ams.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт