728 x 90

Официално: BMW Vision EfficientDynamics в серия (+видео)

BMW Group обяви днес в Лайпциг, в присъствието на канцлрера на Германия Ангела Меркел, официалните планове на баварците по пускането в серийно производство на хибридния концептуален спортен автомобил BMW Vision EfficientDynamics. Ековозилото беше представено за пръв път преди година на автосалона във Франкфурт. 14 месеца по-късно Клаус Дрегер, ръководител на отдела по разработки и член

BMW Group обяви днес в Лайпциг, в присъствието на канцлрера на Германия Ангела Меркел, официалните планове на баварците по пускането в серийно производство на хибридния концептуален спортен автомобил BMW Vision EfficientDynamics. Ековозилото беше представено за пръв път преди година на автосалона във Франкфурт. 14 месеца по-късно Клаус Дрегер, ръководител на отдела по разработки и член на съвета на директорите в компанията, обеща колата да се появи на световните пазари до октомври 2013 година.
"Намираме се в началния етап на разработката на хибридния спортен автомобил и все още разглеждаме различни варианти за силови установки. Продължаваме да търсим този двигател, който ще подхожда идеално за всички пазари, където ще продаваме колата. Не е изключено впоследствие дизеловият мотор да отстъпи на бензиновия" – заяви Дрегер. Смяната може да се наложи за пазарите в Америка и Азия, където бензиновият агрегат в силовата установка е по-привлекателен за клиентите.
Първите тестови прототипи на хибридния спортен автомобил ще получат същата силова установка, която е в концепта BMW Vision EfficientDynamics. Тя включва в себе си 1,5-литров 3-цилиндров дизел (163 к.с.), два електромотора (по един за всяка ос), литиево-полимерни батерии и 6-степенна автоматична трансмисия с две сцепления. Сумарната мощност на агрегата е 328 "коня". По данни на производителя, такъв спортен автомобил може да се ускорява от място до 100 км/ч за 4,8 сек. и да развива максимална скорост 250 км/ч.
Само на елтяга хибридът може да премине около 50 км, а при напълно зареден резервоар (24 литра) разстоянието се увеличава до 700 км – дизеловият двигател се използва само за рекуперация на енергията в елмоторите. Разходът на гориво в семесен цикъл е 3,76 л на 100 км пробег, а нивото на вредните емисии СО2 – 99 г/км. Батериите на BMW Vision EfficientDynamics може да се заредят от домашната електрическа мрежа за 2,5 часа. Относно стойността на този автомобил, Клаус Дрегер отбеляза, че "технологиите не са евтини" и че екоколата "ще бъде снабдена с всички съвременни и известни системи, които се прилагат в алтернативните задвижващи системи".

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт