728 x 90

Всичко за BMW М Performance (+видео)

BMW M GmbH въвежда на пазара нова гама автомобили, с фокус върху динамика, прецизност и подчертано спортна радост от шофирането в стила на най-мощната буква на планетата – М. Автомобилите BMW M Performance се отличават с особено мощни двигатели, характерна пъргавина и прецизно поведение на пътя, силно емоционален дизайн, както и неограничена пригодност за ежедневието

BMW M GmbH въвежда на пазара нова гама автомобили, с фокус върху динамика, прецизност и подчертано спортна радост от шофирането в стила на най-мощната буква на планетата – М. Автомобилите BMW M Performance се отличават с особено мощни двигатели, характерна пъргавина и прецизно поведение на пътя, силно емоционален дизайн, както и неограничена пригодност за ежедневието и изключителна на фона на динамичните характеристики ефективност. Те са базирани на актуалните модели на BMW, като техниката и дизайнът са доработени в духа на компетенциите и опита на BMW M GmbH.
С премиерата на автомобилите BMW M Performance BMW поставя началото на нова продуктова категория, която интензивно подчертава спортния потенциал на актуалните модели на BMW. При старта на новата продуктова линия на пазара ще бъдат въведени четири модела, чийто най-важен общ елемент е новоразработеният редови шестцилиндров дизелов двигател с три турбокомпресора, максимална мощност 280 кВт/ 381 к.с. и максимален въртящ момент от 740 Нм. Този уникален двигател позволява на моделите BMW M550d xDrive Седан, BMW M550d xDrive Туринг, BMW X5 M50d и BMW X6 M50d да постигнат динамика, която значително превъзхожда и най-мощните дизелови модели на съответното моделно семейство. Новата технология M Performance TwinPower Turbo осигурява значително по-висока мощност и въртящ момент в особено широк оборотен диапазон. В същото време въпреки по-високата мощност средният разход на гориво и нивата на вредните емисии са почти непроменени, което допълнително подчертава компетентната разработка от BMW M GmbH.
BMW M Performance автомобилите дължат своя иновативен и уникален характер на типичната за М хармония при взаимодействието на всички елементи – задвижване, окачване и дизайн. Осемстепенната спортна автоматична трансмисия и интелигентното двойно задвижване BMW xDrive със специфични за съответния модел настройки, както и модифицираните компоненти на окачването включително и разработените ексклузивно за автомобилите BMW M Performance алуминиеви джанти осигуряват ненадминато пъргаво и прецизно поведение на пътя. Специфичният за модела дизайн на каросерията, подчинен на аеродинамичните изисквания при особено динамични ситуации на пътя, е отражение на типичния М стил. Оформлението на интериора на автомобилите BMW M Performance също е подчинено на подчертано спортното изживяване при шофиране.

Първите автомобили BMW M Performance се въвеждат на пазара с най-мощния дизелов двигател, монтиран някога в модел на марката. С това BMW целенасочено демонстрира компетенциите на марката при разработката на особено спортни и в същото време изключително ефективни дизелови агрегати. Иновативните технологични акценти водят до качествено нов модел при разгръщането на мощността. Редовият шестцилиндров двигател, разработен за автомобилите BMW M Performance, е с работен обем 2 993 см3 и развива максимална мощност от 280 кВт/381 к.с. Това означава, че новият дизелов агрегат постига специфична мощност от 93,6 кВт/127,3 к.с. на литър работен обем. Не по-малко впечатляващ е и максималният въртящ момент от 740 Нм, който е на разположение още при 2000 об/мин.
Главна роля при тази оптимизация на мощността играе технологията M Performance TwinPower Turbo. За пръв път при двигател на BMW се използват три турбокомпресора. Техният размер, подреждане и стратегия на съвместна работа са подбрани така, че да осигурят максимално разгръщане на мощността в широк оборотен диапазон. Системата включва два по-малки и един голям турбокомпресор, като тяхното взаимодействие е свързано с необходимата мощност във всеки момент. В зависимост от ситуацията на пътя се ползва както ниската инертност на малките турбокомпресори за особено спонтанни реакции, така и взаимодействието с по-големия турбокомпресор за постигане на възможно най-високо налягане на нагнетяваният въздух.
Иновативната концепция на каскадното свръхпълнене е особено ефективен метод за повишаване на мощността. Освен това коефициентът на полезно действие на новият дизелов двигател се оптимизира и от модернизираното директно впръскване Common-Rail, чиито пиезо-инжектори вече работят при максимално налягане от 2 200 бара.

BMW M550d xDrive: Нов стандарт за радост от шофирането и ефективност в сегмента на BMW Серия 5
Благодарение на уникалните си качества новият шестцилиндров дизелов двигател позволява на автомобилите BMW M Performance да дефинират по нов начин съотношението между радост от шофирането и икономичност. Моделите BMW M Performance Серия 5 Седан и Туринг, оборудвани с новия двигател демонстрират как характерната еластичност на дизеловия двигател може да се превърне във въодушевяваща динамика. Така например BMW M550d xDrive Седан ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,7 сек., а BMW M550d xDrive Туринг – за 4,9 сек. Не по-малко убедителни са и преимуществата на дизеловата технология по отношение на ефективността. В EC тестови цикъл лимузината се задоволява с 6,3 литра, а туринга – с 6,4 литра/ 100 км. Съответните стойности на емисиите на CO2 са 165 г/км за BMW M550d xDrive Седан и 169 г/км. за BMW M550d xDrive Туринг, като тези показатели покриват изискванията на нормата EU6. Така моделите се превръщат в особено атрактивни посланици на философията BMW EfficientDynamics. Принципът за повишаването на динамичните възможности, комбинирани с нисък разход на гориво и нива на вредните емисии е претворен във върхов като представяне автомобил в сегмента на BMW Серия 5. В допълнение типичната за М интерпретация на характеристиките на модела постига впечатляваща хармония между спортен дух и комфорт, въодушевление и пригодност за ежедневието.
Типичното за М трансформиране на мощността на двигателя в спортно ориентирана радост от шофирането се осигурява от специфични за модела модификации на задвижването, окачването и дизайна. Серийната осемстепенна спортна автоматична трансмисия се оборудва с лостчета за превключване на волана и е настроена специфично за модела, което гарантира особено бързи превключвания на предавките и възможно най-доброто оползотворяване на мощността на двигателя. Освен сцеплението и стабилността по курса двойното задвижване BMW xDrive повишава и динамиката на управлението в завои. Електронно управляваната система за двойно задвижване е настроена специфично за моделите и противодейства на тенденцията към недозавиване в особено динамични ситуации на пътя с промяна на разпределението на мощността, без да се налага намесата на свързаната с BMW xDrive система за стабилност DSC (Dynamic Stability Control). Аеродинамиката, управляемостта и излъчването на двата варианта на BMW M550d xDrive сa оптимизирани с елементи в предната и задната част на каросерията, страничните огледала и пластините на въздухозаборника в цвят Ferric Grey, както и от ексклузивните, опционални 20-инчови алуминиеви джанти.

BMW X5 M50d и BMW X6 M50d
Ненадмината технология на задвижването и окачването в комбинация с интелигентното двойно задвижване BMW xDrive позволяват на основателите на сегментите Sports Activity Vehicle и Sports Activity Coupé – съответно BMW X5 и BMW X6 да постигнат отлична стабилност и спортна динамика, непознати до този момент в съответните сегменти. Автомобилите на BMW M Performance, разработени на базата на двата BMW X-модела, постигат още по-високо ниво. С най-мощния дизелов двигател в портфолиото на BMW, както и с типичното за М оптимизиране на задвижването, управляемостта и аеродинамичният баланс BMW X5 M50d и BMW X6 M50d поставят нови стандарти по отношение на спортния дух, хармоничността на концепцията и ефективността.
С максималната си мощност от 280 кВт/381 к.с. и максимален въртящ момент от 740 Нм разработеният за автомобилите BMW M Performance двигател осигурява и на двата BMW X-модела динамични характеристики, уникални за задвижван от дизелов двигател автомобил в този сегмент. BMW X5 M50d ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,4 секунди, а BMW X6 M50d – дори за 5,3 сек. Средният разход на гориво в ЕС тестови цикъл е 7,5 л/ 100 км. за Sports Activity Vehicle респ. 7,7 литра за Sports Activity Coupé, което е незначително повече от съответните данни на предлаганите досега дизелови модификации на двата модела. Емисиите на CO2 са 199 г/ 100 км за BMW X5 M50d и 204 г/ км за BMW X6 M50d.
Осемстепенната спортна автоматична трансмисия с подобрена динамика на превключване на предавките, както и специфичните за модела настройки на двойното задвижване xDrive, подчертаващи типичното за BMW задно задвижване, осигуряват характерно спортно пътно поведение. Окачването, което също е модифицирано въз основа на опита и компетенциите на BMW M GmbH, позволява типичната за BMW X-моделите пъргавина да постигне още по-динамичен характер. BMW X5 M50d и BMW X6 M50d също подчертават динамичната си характеристика чрез специфични за моделите елементи на каросерията, които оптимизират както подаването на въздух за охлаждане на двигателя, така и аеродинамичните качества. Серийното оборудване и за двата модела включва 19-инчови (BMW X6 M50d: 20-инчови) М алуминиеви джанти. Като опция се предлагат и разработените ексклузивно за автомобилите BMW M Performance 20-инчови алуминиеви джанти в цвят Ferric Grey. За визуалната диференциация допринасят и корпусите на страничните огледала и пластините на въздухозаборниците в цвят Ferric Grey metallic, които служат като още един отличителен белег на автомобилите BMW M Performance.

Автомобилите BMW M Performance: концепцията
Разработката на изключително мощни спортни автомобили с индивидуални технологии при задвижването и окачването, уникални елементи на дизайна и в интериора, както и специфични уреди за управление е основната задача на BMW M GmbH. Компетентността на BMW M GmbH е натрупана от десетилетния опит при разработката на състезателни автомобили, което е основната дейност на BMW Motorsport GmbH след основаването му през 1972 година. Още от самото начало този опит е бил използван, за да може да се отговори на желанието за по-висока мощност на клиентите със спортни амбиции. От средата на 70-те години се появяват първите модели на BMW Серия 5, оборудвани с целенасочено модифицирано окачване и задвижване.
През 1980 година за първи път е въведена специална модификация BMW Серия 5: BMW M535i, която освен със значително повишената си до 160 кВт/218 к.с. мощност се отличава и с модификациите по окачването, спирачната система, трансмисията и задния диференциал. На базата на второто поколение на BMW Серия 5 е създадено BMW M535i, което се произвежда от 1984 до 1987 година и се предлага успоредно с представеното през 1985 година BMW M5. С повишената си мощност и перфектна динамика на пътя, както и с визуалната диференциация благодарение на аеродинамично оптимизираните компоненти на каросерията BMW M535i осигурява особено интензивна радост от шофирането при неограничена пригодност за ежедневието. С него се реализира концепция, чийто успех се дължи на постигнатата от BMW M GmbH хармония между задвижването, окачването и дизайна и която днес се интерпретира по нов начин от автомобилите BMW M Performance.

Акценти
– BMW обогатява продуктовата си гама с нови предложения от BMW M GmbH. BMW M Performance моделите са разработени на базата на актуални модели на BMW и са с ясна насоченост към по-изразен спортен дух при неограничена пригодност за ежедневието и изключителна ефективност; новата категория продукти се въвежда на пазара с четири модела: BMW M550d xDrive Седан, BMW M550d xDrive Туринг, BMW X5 M50d и BMW X6 M50d.
– Последователно оползотворяване на компетентността на BMW M GmbH при оптимизирането на пъргавината, прецизността и емоционалността; автомобилите BMW M Performance с типичната за М хармония при взаимодействието на задвижването, окачването и дизайна; ексклузивни, особено мощни двигатели; модифицирани в детайли окачване и задвижване; оптимизирана в аеродинамично отношение каросерия.
– Световна премиера за новия, разработен ексклузивно за автомобилите BMW M Performance редови шестцилиндров дизелов двигател; нова, уникална в световен мащаб технология M Performance TwinPower Turbo: три турбокомпресора, директно впръскване Common-Rail с пиезо-инжектори и максимално налягане на впръскването 2200 бара; работен обем 3 литра, 280 кВт/381 к.с., максимален въртящ момент: 740 Нм; спонтанни реакции и изключително динамично разгръщане на мощността до високи обороти; максимални обороти: 5 400 об/мин; изключителна ефективност благодарение оптимизирания коефициент на полезно действие и всеобхватната технология BMW EfficientDynamics включително функция Auto Start Stop и режим ECO Pro.
– Осемстепенна спортна автоматична трансмисия с подобрена динамика на превключването серийна при всички автомобили BMW M Performance; интелигентно двойно задвижване BMW xDrive със специфични за моделите настройки за оптимизирана динамика; BMW M550d xDrive и BMW X5 M50d с Performance Control, BMW X6 M50d с Dynamic Performance Control.
– Специфични за M настройки на окачването на колелата, свързване на окачването с каросерията, тампони на двигателя и трансмисията, пружини и амортисьори, всички серийни и опционални системи за контрол на окачването и Servotronic-настройки на хидравличното кормилно управление; оттам и значително повишена пъргавина и прецизност при динамични ситуации на пътя с типичната за М стабилност.
– BMW M550d xDrive серийно с Driving Experience Control включително режим ECO PRO, BMW M550d xDrive Туринг допълнително с въздушно окачване на задния мост и автоматично регулиране на нивото, и двата модела опционално с Dynamic Damper Control респ. Adaptive Drive включително стабилизиране на каросерията при наклоняване.
– BMW X5 M50d и BMW X6 M50d серийно с въздушно окачване на задния мост и регулиране на нивото, Adaptive Drive серийно при BMW X6 M50d и опционално при X5 M50d.
– Специфична за моделите диференциация и аеродинамична оптимизация благодарение на целенасочените модификации на дизайна в типичната за М естетика; странични огледала и пластини на въздухозаборника във впечатляващия цвят Ferric Grey metallic; трапецовидни ауспухови тръби; BMW Individual Hochglanz Shadow Line; 19-инчови М алуминиеви джанти с двойни спици серийно за BMW M550d xDrive и BMW M550d xDrive Туринг; 19-инчови М алуминиеви джанти с V-образни спици серийно за BMW X5 M50d; 20-инчови М алуминиеви джанти с двойни спици серийно за BMW X6 M50d; опционални 20-инчови М алуминиеви джанти в цвят Ferric Grey за всички модели; надписи с означението на модела на лайстните на праговете и капака на багажника, а при BMW X5 M50d и BMW X6 M50d и върху арматурното табло; капак на двигателя с надпис „M Performance“.
– Ясен фокус върху спортния характер чрез специфично оформление на интериора; селектор на трансмисията с логото на М; спортни седалки в ексклузивно М изпълнение Alcantara/кожа Nappa в черен цвят (BMW X5 M50d, BMW X6 M50d) респективно Alcantara/текстил м цвят Grey Shadow (BMW M550d xDrive) с контрастни шевове и лого на М; М кожен волан с лостчета за превключване; антрацитено-черен таван BMW Individual; интериорни лайстни Brushed Aluminium Shadow; подчертаване на характерната акустика на шестцилиндровите двигатели чрез Sound Design в интериора.
– Всички автомобили BMW M Performance с всеобхватно серийно оборудване за комфорт; многостранни възможности за индивидуализация чрез почти пълния достъп до допълнителното оборудване за BMW Серия 5 респективно BMW X5 и BMW X6; включително комфортен достъп, автоматично отваряне на задния капак (серийно при BMW X6 M50d и BMW M550d xDrive Туринг), безконтактно отваряне на задния капак (BMW M550d xDrive, BMW M550d xDrive Туринг), електрически стъклен респективно панорамен покрив, врати с автоматика Soft Close, теглич, подгряване на волана, активни седалки, адаптивни LED-фарове (BMW X6 M50d), навигационни системи с твърд диск, висококачествени музикални системи и развлечения за пътниците на задната седалка.
– Всеобхватно, уникално на фона на съответните конкуренти разнообразие от асистиращи системи и мобилни услуги на BMW ConnectedDrive: Head-Up дисплей, адаптивни светлини за завой, асистент за дългите светлини, BMW Night Vision с разпознаване на пешеходци (BMW M550d xDrive), активен автопилот с функция Stop & Go, предупреждение при смяна на платното (BMW M550d xDrive), камера за задно виждане с Top View (BMW X5 M50d, BMW X6 M50d), Surround View (BMW M550d xDrive), Speed Limit Info, достъп до интернет, разширена интеграция на смартфони и музикални плеъри, Real Time Traffic Information и приложения (Apps) за приемане на Webradio, както и достъп до Facebook и Twitter.
– Двигател:
Редови шестцилиндров дизелов двигател с технология M Performance TwinPower Turbo, алуминиев цилиндров блок, три турбокомпресора, турбокомпресор за високо налягане с променлива геометрия, директно впръскване Common-Rail с пиезо-инжектори, максимално налягане на впръскването: 2200 бара, работен обем: 2 993 куб. см, мощност: 740 Нм при 2000 – 3000 об/мин, специфична мощност: 93,6 кВт/127,3 к.с. на литър работен обем.

Моделите на BMW M Performance: динамични характеристики, разход на гориво, CO2-емисии:
BMW M550d xDrive Седан: ускорение [0 – 100 км/ч]: 4,7 секунди, максимална скорост: 250 км/ч, среден разход на гориво: 6,3 литра/100 километра, CO2-емисии: 165 г/км, норма за вредни емисии: EU6.
BMW M550d xDrive Туринг: ускорение [0 – 100 км/ч]: 4,9 сек, максимална скорост: 250 км/ч, среден разход на гориво: 6,4 литра/100 км, CO2- емисии: 169 г/км, норма за вредни емисии: EU6.
BMW X5 M50d: ускорение [0 – 100 км/ч]: 5,4 секунди, максимална скорост: 250 км/ч, среден разход на гориво: 7,5 литра/100 км, CO2- емисии: 199 г/км, норма за вредни емисии: EU5.
BMW X6 M50d: ускорение [0 – 100 км/ч]: 5,3 секунди, максимална скорост: 250 км/ч, среден разход на гориво: 7,7 л/100 км, CO2- емисии: 204 г/км, норма за вредни емисии: EU5.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт